Anècdotes de campanya: aspersors abans d’un acte i ulleres a les clavegueres

Nació Sabadell
23 de maig del 2015
Joan Berlanga a la carpa d'ERC, amb Xavier Guerrero sostenint un full de Guanyem Sabadell
Joan Berlanga a la carpa d'ERC, amb Xavier Guerrero sostenint un full de Guanyem Sabadell | Norma Vidal

Joan Berlanga a la carpa d'ERC, amb Xavier Guerrero sostenint un full de Guanyem Sabadell. Foto: Norma Vidal


La campanya electoral ha durat 15 dies, temps més que suficient perquè passin mil i una situacions que en ocasions passen davant dels ulls de tothom i en d’altres només se n’assabenten les poques persones que han seguit els actes polítics de ben a prop. Tot i que algunes han quedat en la intimitat, us n’expliquem algunes de les que ens hem anat trobant aquests intensos dies. En algunes ocasions no us revelarem els protagonistes de la història... sereu capaços d’esbrinar qui son?
 
L’arrencada de la campanya, la matinada del 8 de maig, va ser un pèl accidentada. Un dels candidats va arribar una estona tard a la presentació del cartell oficial pels efectes que li va provocar la forta olor que va alliberar el material de campanya a la seu del partit, i que tot just el seu equip i ell mateix estaven preparant per enganxar durant aquella nit.
 
L’enganxada de cartells va provocar una altra enganxada, la de dues forces polítiques que van discutir sobre on s’havien de situar els cartells al carrer i si podien coexistir cartells i banderoles en un mateix espai. Sorprenentment, el candidat d’un tercer partit s’ho va trobar i va acabar posant pau exposant allò que deia la legislació.
 

Cartells de Juli Fernàndez. Foto: Juanma Peláez


 
Una altra força va estar uns dies sense poder distribuir les seves banderoles amb la imatge del candidat perquè el material, que es confeccionava a Madrid, no va arribar a l’hora correcta. Això va obligar a penjar-ne de genèriques fins que no van tenir les correctes.
 
El candidat del PSC, Josep Ayuso, va ser víctima dels efectes de la primavera. En una trobada amb ciutadans a la Creu de Barberà, el vent que s’aixecava va arrossegar pol·len dels arbres de la plaça on es celebrava la xerrada, provocant que més d’una vegada hagués de girar el cap per no empassar-se’l.
 
Ben a prop d’allà, a la plaça Castelao, un grup de persones va decidir arrencar els cartells que feia pocs dies s’havien enganxat als fanals per utilitzar-los com si fossin coixins.
 
En l’acte central d’Unitat pel Canvi, celebrat al Parc Catalunya, tot just abans d’arrencar els aspersors es van encendre, provocant un bon ensurt a part del públic que esperava pacient sobre la gespa. Deixant de banda el perill que suposava per la possibilitat de malmetre el material de megafonia, va ser un bon remei per combatre la calor.
 

Aspersors encesos a l'inici de l'acte d'Unitat pel Canvi. Foto: Albert Segura


 
A l’Aplec de la Salut, les carpes dels polítics, situats al tram final abans de creuar el pont d’accés al santuari, van protagonitzar els estira i arronsa entre forces partits. Alguns van assenyalar que se n’havien col·locat on no tocava, i a d’altres els va arribar el material tard, quan la majoria dels participants a la cita ja havien arribat al lloc.
 
El regidor de Drets Civils, Quim Carné, ha estat la gran sorpresa de la campanya. Tot i formar part del govern del PSC com a independent, va assistir a l’acte central de CiU, presidit per Artur Mas. Dies després va manifestar el seu suport a Carles Rossinyol. Carme Garcia va fer el mateix, i després d’anys com a portaveu del grup municipal d’ICV ara ha donat el seu suport a ERC.
 

Quim carné abraçat a Carles Rossinyol i saludant Artur Mas. Foto: Albert Segura


 
L’acte central de CiU va celebrar-se el mateix dia que el Reial Madrid es jugava passar a la final de la Champions League amb la Juventus. En acabar l’acte, un grup de persones assistents a l’acte va seguir el partit per internet a la part posterior de la sala.
 
Un clàssic és la manipulació intencionada de les pancartes per aconseguir efectes contraris als buscats. A molts candidats els ha aparegut el nas pintat de vermell, amb un antifaç de lladre o amb enganxines demanant l’absolució dels vaguistes de la darrera vaga general.
 
Els candidats no han menyspreat l’ocasió d’instal·lar les seves carpes als mercats setmanals i omplir els compradors de material de campanya. Fins el punt que va haver-hi gent de la Crida que va lliurar propaganda electoral a membres de la campanya del PSC sense saber-ho.
 
La regidora Ana Carrasco va haver de rescatar les seves ulleres de sol de les clavegueres. Mentre es celebrava un acte de campanya, les seves lents van anar a parar al clavegueram, sense que pogués fer res per evitar-ho. Finalment, les va poder recuperar.
 

Alícia Sánchez-Camacho i Esteban Gesa a Sabadell. Foto: Albert Segura


 
L’acte central del PP va estar a punt d’anul·lar-se per una sèrie de complicacions. La presidenta del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va arribar una hora més tard de la convocada als mitjans. En el seu discurs, la popular va confondre’s de lloc, i va assegurar que l’alcaldable, Esteban Gesa, lluitaria per millorar la situació al Baix Llobregat en lloc del Vallès Occidental.
 
Mentre Sánchez-Camacho no arribava, una desena de furgonetes dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra es van distribuir al voltant de la Biblioteca del Nord, on es celebrava la trobada, davant l’amenaça d’un escarni contra el candidat Gesa arran d’un incident passat la nit anterior.