Un sabadellenc triomfa amb el primer documental sobre «les vides oposades» en les acollides temporals

Félix Colomer recull bones crítiques amb 'Sasha', el relat d'un nen ucraïnès de nou anys que dues vegades l'any l'acull una família catalana | S'ha visionat per tot el món i un èxit que va arrencar amb una meció especial, en la passada edició, a la SEMINCI de Valladolid

02 de juny del 2017
Actualitzat el 07 de juny a les 23:29h
El rodatge del documental 'Sasha' a Ucraïna
El rodatge del documental 'Sasha' a Ucraïna | Félix Colomer
L'Escac és una fàbrica de talents, cada curs uns 300 estudiants hi arriben amb la il·lusió de ser els nous Juan Antonio Bayona, Mar Coll i Eduard Grau, entre molts d'altres noms que han triomfat en el món de l'audiovisual i el celuloide sortits d'aquesta escola. Una de les últimes fornades té com a protagonista Félix Colomer, un jove sabadellenc que com a treball final de carrera ha dirigit un documental, Sasha, i que des de fa uns mesos està recollint èxits. 

Aquest divendres s'estrena i s'instal·la als Cines Imperial, també ho farà a Montcada i a dues sales de Barcelona: Maldà i Icària. S'espera en breu estar en cartellera a Girona i Madrid. "La idea d'ara és arribar a les sales comercials", explica el sabadellenc i ho fa "en paral·lel" a la presència en festivals com ara la setmana que ve "estarem a Tarragona", després de passejar-se fa uns dies al Festival Docs de Barcelona. El tret de sortida, però, va arribar fora de les fronteres catalanes, a la SEMINCI de Valladolid, amb una menció especial "i no ens ho creiem", confessa Colomer. Posteriorment, el documental ha viatjat per Austràlia, Mèxic i Itàlia. "Prop d'una desena", calcula, però una xifra que augmentarà: "n'arribaran més". 
 

El protagonista del documental, Sasha amb els seus germans Foto: Félix Colomer


D'un treball a un projecte

Preconcebut com un treball de final de carrera ha acabat "sent un gran projecte", amb l'ajuda de l'Escac i una campanya a Verkami, de 3.000 euros, que li han donat l'impuls per a que agafi aquesta categoria. Però l'origen de tot plegat està en l'acollida, que des de fa anys, fan els seus oncles del Sasha, un nen de nou anys d'Ucraïna que dos cops l'any s'està a Catalunya. "El tinc com a cosí durant un temps", ironitza el director. Aleshores, es va preguntar "com de dur ha de ser amb aquestes vides tan oposades". Per això, amb una altra persona, l'estiu del 2015 van viatjar dues vegades al país, per plasmar l'anada com "la prèvia" i la tornada.

La línea de la cinta busca "reflexionar" sobre com afecta aquesta estada, els aprenentatges i com els trasllada a la seva vida quotidiana, però també pretén mostrar aquestes acollides que es fan. No obstant, matisa "hi ha molts temes" al documental, tal com avisa Colomer, i un altre "és la visió de la guerra a través dels ulls dels nens". 



Sasha és el debut d'aquest sabadellenc en el món del setè art, juntament amb cinc persones més que van treballar-hi colze amb colze i un altre gran gruix de col·laboradors. Ara compagina la seva feina actual, a la productora local Creueta119, amb la difusió i promoció del documental. Tot i així, ja està immers en d'altres projectes que aviat veuran la llum, amb una bona feina d'investigació al darrera.