​José Roca: el primer «Policia Municipal» de Sabadell

El 31 de maig de 1848 entrava en funcionament el servei amb un sereno que recorria els carrers de la capital vallesana | Als anys 80 es van incorporar les primeres dones al cos

Agents de policia a Sabadell, l'any 1910
Agents de policia a Sabadell, l'any 1910 | Ajuntament de Sabadell / AHS
01 de juny del 2017
Actualitzat a les 9:48h
La policia és un dels elements essencials per garantir la seguretat a les ciutats, però no sempre ha estat així. A Sabadell, la figura del primer “agent de l’ordre” oficial no es va constituir fins l’any 1848. Des de llavors, la plantilla ha incrementat fins els 218 agents, amb reptes de futur que han d’abordar.

Document acreditatiu del primer sereno de Sabadell. Foto: Ajuntament de Sabadell



El primer sereno del qual es té constància és José Roca, i va començar a treballar de manera oficial el 31 de maig de 1848. Posteriorment, l’equip de serenos de Sabadell es va conformar amb set persones, que feien tasques de vigilància en un municipi on el casc urbà no era ni de bon tros tan extens com ho és ara. Tot i això, no va ser fins el 1871 que un total de cinc serenos van ser nomenats Policies.

Al 1910, però, van aparèixer de manera oficial els primers Policies de Sabadell, amb documents gràfics que els mostren vestits amb indumentària de gala. El cos va anar creixent, amb dues tipologies que es dividien en Guàrdies Urbans, que s’encarregaven de la regulació del trànsit, i Policies Municipals, que assumien les funcions de seguretat ciutadana i convivència.

Un canvi important es va produir als anys 80, quan es van incorporar al cos dels primeres dones agents. Es tractava d’una revolució, donat que fins llavors es tractava d’un col·lectiu on la presència de l’home imperava com a símbol de la força i l’ordre. 

Al llarg de la seva història, el cos ha tingut tres emplaçaments a la ciutat. Si bé va començar als baixos de l’Ajuntament, també ha estat situat al carrer Lacy i a la plaça del Gas. El darrer emplaçament és l’antiga fàbrica tèxtil de Can Marcet, on el servei es troba ubicat actualment.

Ara, el servei ha evolucionat, i aquest mateix dimecres ha estrenat nou web, amb el qual el cos vol apropar-se al ciutadà.
 

Un agent de policia a Sabadell, el 1924. Foto: Ajuntament de Sabadell / AHS