Treballadors de Delphi denuncien incompliment del procés de reindustrialització

Al novembre s'havien de conèixer el 208 noms dels treballadors de la planta que es quedarien i per ara hi ha 178

Membres del sindicat FTC i de la CUP a les portes de Delphi
Membres del sindicat FTC i de la CUP a les portes de Delphi | Albert Hernàndez
Redacció
31 de maig del 2017
Actualitzat el 01 de juny a les 15:05h
El portaveu del sindicat FTC de Delphi, Antonio Martín, ha denunciat aquest dimecres que no s'estan complint els acords del procés de reindustrialització de la planta, a Sant Cugat, per part del grup inversor format per quatre empreses catalanes (J. Juan, Gutmar, ISEE i Guilera), sota el nom de Aeronautical Motorcycle Technological Alliance (AMTA).

El pacte marcava que a finals de 2018, 208 treballadors de la fàbrica vallesana haurien de ser contractats en aquest procés i, com ha detallat Martín, al novembre de 2016 s'havien de conèixer els noms, però s'ha ajornat aquesta decisió i després de l'última reunió, al març, "no hi ha la sensació" que així sigui. Per aram hi ha 178 precontractes i en falten 30, per això ha demanat la intervenció de les institucions, per exemple que "els retirin" les ajudes anunciades, en aquest cas, gairebé dos milions de la Generalitat i pràcticament un de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Martín ha apuntat que des AMTA ho han justificat "perquè no han de ser llocs de treball sinó ofertes i que n'han fet moltes", en aquest sentit, ha precisat que una persona n'ha rebut quatre de diferents. Tot i així, ha recordat que en formalitzar un ERO hi ha l'obligació de presentar una empresa de recol·locació perquè a la nova companyia li lliuri tots els perfils que hi havia llavors --uns 540 treballadors-- i Delphi també li atorgava 1.500 euros a AMTA per cada formació per a la recol·locació d'un treballador. Per això ha considerat que "són excuses".

El regidor local de la CUP, Ignasi Bea, ha afirmat que "quan una empresa tanca, hi ha gent que fa un gran negoci". Ha enumerat quatre noms implicats en aquest procediment de Delphi: el que va ser director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, avui és el president d'AMTA; "el que va gestionar el tancament" des de Recursos Humans, Daniel Alonso, "forma part" d'aquest grup inversor; el que va ser director del SOC, Juan José Berbel, que ara fa funcions per reindustrialitzar la fàbrica i Rafael Ortiz que "durant anys va treballar en governs de CiU en qüestions de relacions laborals" i que està negociant, per part de Delphi, el tancament.

Ultimant l'adéu de Delphi

Martín ha fet un dibuix de la situació actual de Delphi. Queden 16 treballadors a la planta per acabar una última comanada per a Romania i a finals de juny acabarà definitivament la producció de Delphi a Sant Cugat. Respecte a l'activitat d'AMTA ha qualificat de "mínima", amb dos nuclis de treball.

D'altra banda, Martín ha indicat que el Govern té previst reunir totes les parts per analitzar la situació d'aquest procés.