L'Audiència Nacional arxiva també la primera part de l'«operació Pandora»

L’escrit judicial subratlla que tot i els tres anys d’investigació només s’ha concretat que els investigats es relacionaven amb anarquistes | La segona havia estat arxivada el juny del 2016

Redacció
31 de maig del 2017
Actualitzat el 05 de juny a la 1:00h

Vehicles policials estacionats durant l'operació Pandora a Manresa. Foto: Pere Fontanals


La jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha decidit arxivar també la primera part de l’"operació Pandora" que els Mossos d’Esquadra van dur a terme a finals del 2014 contra un suposat entramat anarco-terrorista. La segona part d’aquesta operació ja va ser arxivada el juny del 2016. En el marc de l’operatiu policial de la primera part de l’operació, la que ara s’arxiva, es van detenir onze persones i es van escorcollar catorze immobles.

Lamela afirma a l’escrit d’arxiu que tot i els prop de tres anys d’investigació i “tot i els diversos i successius telèfons intervinguts i els informes de tota mena que han estat recavats, l’únic resultat obtingut pels investigadors és la comprovació que els investigats es relacionaven amb persones del col·lectiu anarquista, alguns d’ells amb antecedents penals, així com amb persones que han estat condemnades per la pertinença als Grups Anarquistes Coordinats (GAC)”.

Lamela, tal com ja feia en l’escrit d’arxiu de la segona part de l’operació, que va comportar la detenció de nou persones, assegura que els Mossos només van aconseguir comprovar que els investigats es relacionaven amb persones del col·lectiu anarquista, alguns d'ells amb antecedents penals, però no veu cap prova sobre possibles delictes ni sobre la pertinença a cap organització terrorista.

Cal recordar que la policia relacionava els onze detinguts en la primera part d’aquella operació amb nou atemptats contra bancs i seus d'empreses italianes a Barcelona, Madrid o València i contra la catedral de la Almudena i la basílica d'El Pilar. En concret les acusaven d'un presumpte delicte de pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista de caire anarquista violent. Els consideraven membres del GAC i afirmaven que haurien portat a terme accions terroristes assumint els principis i objectius de la FAI-FRI (Federazione Anarchica Informale - Fronte Rivoluzionario Internazionale).

En el marc de les detencions i els escorcolls també es van comissar diversos aparells electrònics, que durant aquests tres anys han estat part de la causa. A l’escrit d’arxiu la jutgessa afirma que l’única diligència que quedava pendent de practicar –precisament el “desxifrat i estudi” dels aparells- “no ha aportat cap mena de llum sobre la investigació”, ja que se n’han aconseguit “descodificar” quatre i no se n’ha extret “informació rellevant” per a la causa.