El Vallès Occidental «de pagès» obrirà les portes el primer cap de setmana de juny

"Benvinguts a pagès" ofereix visites a set explotacions ramaderes i agrícoles de la comarca, i hi suma fins una trentena de propostes culturals i gastronòmiques

'Benvinguts a pagès' permet conèixer l'origen dels aliments, com a la Granja La Roca de Sant Llorenç Savall.
'Benvinguts a pagès' permet conèixer l'origen dels aliments, com a la Granja La Roca de Sant Llorenç Savall. | Benvinguts a Pagès
Redacció
26 de maig del 2017
Actualitzat el 05 de juny a les 0:50h
El Vallès Occidental és una comarca a mig camí entre la natura i la gran ciutat. Això fa que els contrastos s'accentuïn i que tingui un patrimoni natural, cultural i gastronòmic gairebé únic. Tot plegat es pot comprovar amb la segona edició de Benvinguts a Pagès, en què s'hi han inscrit una trentena d'explotacions agràries, allotjaments, restaurants i activitats de la comarca.

En total són set les propostes agràries que obren les seves portes el cap de setmana del 3 al 5 de juny: la Biomasia de Ca n'Oliveró, que recupera varietats tradicionals, a Castellbisbal; els Horts de Can Salas, a Torrebonica (Terrassa), dedicats a l'agricultura ecològica i social; la formatgeria La Frasera, a Vacarisses; la Granja La Roca, d'ous i brous ecològics, a Sant Llorenç Savall; la Granja La Catxaruda, a Gallifa; les vinyes de La Muntada, que recupera el vi a Sant Llorenç; i el Viver Tres Turons, a Sant Feliu del Racó (Castellar del Vallès).

A més, hi haurà una dotzena de restaurants i allotjaments de la comarca, cinc dels quals a Terrassa, que se sumaran a la campanya, i tot d'activitats culturals, com degustacions als mercats o visites al patrimoni cultural: en el cas de Terrassa, al Mnactec, la Seu d'Ègara, la Masia Freixa o els Minyons de Terrassa, entre d'altres.

Una proposta per conèixer els productes que tenim a la taula

Benvinguts a pagès és un cap de setmana de portes obertes a explotacions agràries, ramaderes i pesqueres d’arreu de Catalunya, que faran visites gratuïtes perquè puguem veure com i on es fan els productes que després ens arriben a taula.

Però, a més, la iniciativa proposa organitzar un cap de setmana a mida a qualsevol punt del país perquè, a més d’aquestes visites, hi ha allotjaments en entorns rurals, restaurants que faran un menú especial i activitats complementàries a totes les comarques catalanes.

A falta de deu dies, hi ha més de 225 pagesos, ramaders i pescadors d’arreu de Catalunya que s’han apuntat a la iniciativa; més de 200 restaurants, uns 215 allotjaments i més de 170 activitats complementàries de tipus molt divers organitzades per Ajuntaments, entitats i col·lectius. En total, gairebé 820 propostes diferents que permetran descobrir el producte i la terra en qualsevol punt del país.

Al web de la campanya s'hi pot trobar la informació de totes les explotacions, restaurants, allotjaments i activitats que hi participen. Les visites a les explotacions agràries i ramaderes són gratuïtes i no cal reservar abans.
 
Promocions especials per als "súpers"

Tots els infants i joves que siguin del Club Súper3 tindran condicions especials el cap de setmana del Benvinguts a Pagès. Per una banda, tindran un obsequi quan visitin alguna de les explotacions participants i, d’altra banda, podran participar de forma gratuïta a les activitats complementàries.
 
Els organitzadors

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia. També hi col·laboren Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i un ampli ventall d'entitats i associacions del país. Enguany, la Setmana Bio s’incorpora al projecte de Benvinguts a Pagès i ambdós esdeveniments es celebraran de forma conjunta, de manera que Benvinguts a Pagès donarà el tret de sortida de la Setmana Bio, que es celebrarà del 3 al 9 de juny de 2017.
 
Una primera edició de Benvinguts a Pagès molt premiada

Aquesta setmana, Benvinguts a Pagès rebrà en el marc d’un Congrés Europeu de Turisme Rural a Astúries organitzat per escapadarural.com, portal líder de turisme rural, el reconeixement com a millor campanya per a la promoció de destinació. Es valora que Benvinguts a Pagès ha permès incentivar l’atractiu de les escapades rurals, dinamitzar el territori i promocionar Catalunya a través de l’agricultura i la gastronomia locals.
A més, fa unes setmanes, Benvinguts a Pagès va ser reconegut amb el Premi Alimara a la Innovació en Producte o Experiència, un guardó que reconeix l’aportació de la nostra iniciativa en la promoció turística de Catalunya. Es tracta d’uns guardons creats pel CETT, campus internacional de formació i transferència de coneixement en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona.