VÍDEO El Taulí incorpora una impressora 3D per millorar la planificació quirúrgica

És el primer centre santiari català que imprimeix les seves pròpies imatges | Ha dut a terme 20 intervenciones amb el suport d'aquesta tecnologia

Demostració de la impressió 3D
Demostració de la impressió 3D | Hospital Parc Taulí de Sabadell
Redacció
23 de maig del 2017
Actualitzat el 29 de maig a la 1:13h

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell es converteix en el primer centre català en incorporar una impressora 3D per millorar la planificació quirúrgica amb la reproducció d'imatges dels TAC en peces 3D. De fet, fa setmanes que el Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) hi treballa i els ha permès fer 20 intervencions amb el suport d'aquesta tecnologia. 

Permet reproduir a mida real i en 3D les imatges mèdiques de tumors, fractures o defectes ossis d'un pacient, amb la qual cosa els metges poden dissenyar amb molta precisió les guies o pròtesis aplicar en cada cas. A més, aminora el temps de cada operació, minimitzant fins a 40 minuts en intervencions de dues hores. També rebaixa el calendari de recuperació per als pacients. 

"No és el mateix treballar amb una imatge d'ordinador que amb una reproducció real del problema físicament a les teves mans, cosa que permet que amb aquesta impressió 3D es pugui ser més precís i curosos a l'hora de fer una intervenció", ha explicat l'especialista del Servei COT, Ferran Fillat.

Així mateix, rebaixa els costos econòmics: la impressora té un preu de 2.000 euros i les bobines de plàstic que s'utilitzen per a la seva impressió costen 20 euros i poden reproduir fins a 40 casos, amb un preu aproximat de 4 euros per peça.

La implementació d'aquesta impressora 3D, adquirida per una beca d'investigació de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, s'ha fet gràcies a la col·laboració de Joan Puig, estudiant d'enginyeria de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) especialitzat amb biomedicina, que ha adaptat l'aparell a les necessitats del centre. 

En una segona fase, el Parc Taulí imprimirà en 3D material quirúrgic i en dos anys es preveu poder començar a imprimir directament les primeres les pròtesis, mentre que més endavant, en una tercera fase, s'espera poder dissenyar pròtesis amb material biocompatible.