La Cecot i el CIESC, a favor de l'acollida de refugiats

Les patronals vallesanes creuen que la solució a la crisi humanitària pot ser positiva per l'economia, tot fent una crida a "l'ètica i la responsabilitat" dels governants

Les patronals del Vallès Occidental consideren que la societat civil ha de donar suport a les institucions per solucionar el conflicte.
Les patronals del Vallès Occidental consideren que la societat civil ha de donar suport a les institucions per solucionar el conflicte. | Sergi Cámara
Joaquim Albalate
17 de maig del 2017
Actualitzat el 23 de maig a les 0:24h
Les patronals Cecot i CIESC, de Sabadell, han mostrat el seu suport a l'acollida de refugiats en un comunicat emès aquest dimarts. Les dues entitats, de fet, han elaborat un document conjunt expressant aquest compromís i l'han fet arribar, aquesta setmana, tant al president del Govern, Mariano Rajoy, com al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Les dues entitats consideren que "la Unió Europea és i ha de ser un espai polític de llibertat i respecte als drets humans", i que "només des del respecte a aquestes llibertats i als drets inalienables de les persones es pot construir un espai de convivència que permeti als seus ciutadans la recerca de la prosperitat i la felicitat".

La Cecot i el CIESC consideren que la realitat, en què més de 60 milions de persones s'han hagut de desplaçar per les raons que siguin, no canviarà en breu, i cal encarar-la de manera efectiva amb accions determinades en l'àmbit de la política exterior i de cooperació, però també exigeix una reacció de la Unió Europea i dels seus estats membres per donar resposta a les persones que necessiten refugi.

Les agrupacions lamenten que el conflicte sirià hagi esdevingut una crisi humanitària a dins mateix de la Unió Europea, i la disjuntiva moral i ètica amb què s'han trobat els europeus. Els estaments patronals consideren que "la nostra obligació com a societat civil és la de posar-nos a disposició dels ens internacionals i dels diferents governs per trobar una solució", i critiquen l'actual enfocament proteccionista, que només genera problemes ètics i econòmics.

Les patronals també lamenten la suspensió de l'espai Schengen a part del territori, el que és un "atemptat" contra la llibertat de moviment de les persones i les relacions econòmiques entre pobles europeus, i demanen que la UE pugui "complir les seves obligacions jurídiques i morals de proveir refugi a qui fuig de la guerra i els conflictes". 

La UE s'ha de "dignificar com una terra d'acollida que obri un món d'oportunitats per la recerca d'una vida millor, i els permeti aportar a les nostres economies les seves habilitats i capacitats". Les patronals consideren que la mobilitat internacional de les persones és "un fet que beneficia les economies dels països, i que hi ha una relació directa entre la immigració i el desenvolupament econòmic de cada país".

Tot i això, la Cecot i el CIESC asseguren que la visió econòmica és important, però "ha de prevaldre una responsabilitat ètica dels nostres governants". Les patronals exigeixen un debat entre institucions públiques i societat civil, en què les entitats socio-econòmiques hi estiguin representades, per trobar un encaix amb les persones que, fugint de la guerra, malviuen dispersats per Europa.