La Generalitat anuncia el soterrament dels FGC a Sabadell fins el castell de Can Feu

L'obra acabarà a la primavera del 2019 | L'ampliació de la xarxa a la capital vallesana s'inaugurarà al juliol

Josep Rull, aquest migdia a Sabadell
Josep Rull, aquest migdia a Sabadell | Juanma Peláez
11 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:54h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat soterrarà la totalitat de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) en la trama urbana de Sabadell. Això implica que les vies es cobriràn fins passat el castell de Can Feu. Les obres començaran a la tardor i acabaran a la primavera de 2019.

Rull també ha anunciat que les tres estacions restants de l'ampliació dels FGC a Sabadell s'inauguraran al juny. De la mateixa manera, entraran en funcionament al mes de juliol, un cop s'hagin fet les proves corresponents durant el mes de juny.

Rull ha xifrat el cost del projecte de soterrament restant en uns 25 milions d'euros, fet que permetrà donar resposta a una demanda històrica dels veïns de Gràcia i Can Feu. El principal escull del projecte sempre havia estat el finançament, ja que l’any 2010 l’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques , Joaquim Nadal, i l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, van comprometre’s a tirar endavant aquesta actuació.

Va ser llavors quan van signar un conveni que establia que s’havia de finançar a través de les plusvàlues que s’obtindrien de l’explotació dels terrenys en superfície que quedarien alliberats. L'esclat de la crisi, però, va truncar qualsevol pla en aquest sentit, i va deixar les vies al descobert més temps del que s'hagués volgut.

"Hi havia una ferida, ara, el Govern va acordar dimarts tancar-la, tirant endavant el projecte d’integració urbana dels FGC als barris de Gràcia i Can Feu, amb una inversió que permetrà dotar a zona de permeabilitat i crear un nou espai urbà", ha explicat Rull en l'acte fet al vestíbul de la recentment inaugurada estació de Can Feu - Gràcia. Així, al juny es licitaran les obres, que començaran a la tardor i acabaran a la primavera de 2019.
 

La zona afectada quedarà coberta. Foto: Juanma Peláez


Aquesta obra, que actualment separa els dos barris en un tram de 375 metres, suposarà dotar aquest espai d’un passeig de 975 metres i connectar els dos barris a nivell. A més, obligarà a fer certs treballs que, entre altres, comportaran el tall del passeig de Can Feu per a fer-hi passar el tren per sota i els vehicles per sobre.

"És una fita històrica, recuperem un espai de la nostra ciutat que fins ara era un punt d’entrada, un cul, un darrera de la ciutat, i ara tindrem una potencialitat per transformar aquesta entrada de la ciutat perquè sigui un pol d’atracció i un espai per viure molt més agradable del que era fins ara”, ha explicat l’alcalde, Juli Fernàndez. De fet, ho ha comparat amb grans obres com la que a finals dels anys 80 va permetre transformar l'espai de l'actual Eix Macià, obra de l'exalcalde Antoni Farrés. "És la inversió més gran de la Generalitat a la ciutat aquest any", ha afegit el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant.

Pel que fa al pagament de l’obra, l'Ajuntament no hi posarà ni un cèntim, donat que ho assumirà la Generalitat a través del pressupost. Ho farà amb plurianualitats, amb tres terminis, començant a pagar amb la finalització de les obres, i seguint un any després de la fi dels treballs.
 

Les autoritats han visitat la zona. Foto: Juanma Peláez