Sabadell vol blindar l'espai natural que el separa de Terrassa

La Junta de Portaveus durà a aprovació una moció impulsada per l’Adenc | Es preveu crear camins per millorar la connectivitat entre les ciutats

El Parc Agrari de Sabadell forma part de l'espai
El Parc Agrari de Sabadell forma part de l'espai | Juanma Peláez
05 de maig del 2017
Actualitzat a les 0:02h
La ciutat de Sabadell presentarà a la Junta de Portaveus de la setmana vinent una proposta plantejada per l’Adenc per protegir l’espai natural comprès entre la capital i la veïna ciutat de Terrassa. Es tracta de crear un nou parc que es vol projectar a la zona coneguda com la Grípia – Ribatallada, un espai on avui dia hi creuen infraestructures com l’autopista C-58, la N-150, la carretera de Matadepera o les vies del tren.
 
“Actualment té part de protecció, perquè hi ha el Parc Agrari, però tanmateix té amenaces com el Quart Cinturó, i per això entenem que cal fer un pas més, buscant una protecció superior en l’àmbit supramunicipal”, explica el primer tinent d’alcalde de Sabadell, Joan Berlanga. És per això que han entomat la proposta de l’Adenc, entenent l’espai com el corredor verd natural que uneix Collserola i Sant Llorenç del Munt i que cal preservar.
 
L’objectiu passa per assolir tres reptes, que passen per reconèixer l’espai, protegir-lo, ordenar-lo i gestionar-lo de manera racional. “Tenim diferents tipus de boscos, hàbitats, ecosistemes, un espai agroforestal amb prats i conreus i masies”, explica el president de l’Adenc, Abraham Mas.

L'àrea que abastaria el parc Grípia - Ribatallada Foto: ADENC


Per aquest motiu es fan diverses propostes, com ara promocionar l’activitat agrària, per projectes de camins per garantir l’accessibilitat dels ciutadans, o limitar l’impacte de les grans peces artificials existents, com l’Hospital de Terrassa, l’edifici de l’antiga Mancomunitat o el camp de golf. En aquest sentit, també es busca fer més permeable les infraestructures que hi discorren, gestionar el conjunt de torrents i rieres, donar importància social al parc i declarar-lo com Espai Natural Protegit.
 
Amb tot, l’Adenc planteja la moció que d’entrada millori l’accessibilitat, amb la creació de camins senyalitzats i una comissió conjunta entre Sabadell i Terrassa per aconseguir que el projecte fructifiqui. És per això que ja s’ha contactat amb Terrassa per plantejar una moció similar, que ha tingut bona rebuda tot i que encara no s’ha desenvolupat al ritme que a Sabadell.