Un 40% dels usuaris dels CAP's al Vallès est triguen més de sis dies en concertar una visita

Així ho revela una enquesta feta per la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès | Un centenar de personas han buscat, a peu de porta de cada CAP de Sabadell, Sant Quirze, Badia i Barberà, "la percepció" dels usuaris sobre la sanitat pública

El CAP Rosa dels Vents, de Barberà
El CAP Rosa dels Vents, de Barberà | Ajuntament de Barberà
Redacció
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:15h
La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès, que aplega les entitats veïnals de Badia, Barberà, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Quirze, han elaborat una enquesta a peu de carrer per conèixer "el grau de percepció" dels usuaris dels CAP's del Vallès est. Una feina que han dut a terme, al voltant d'un centenar de persones durant una setmana del mes de març a les portes dels centres sanitaris de Badia, Barberà, Sant Quirze i Sabadell. Entre els resultats obtinguts, un 40% ha afirmat que triga més de sis dies en concertar una visita.

El president de la Federació d'Associació de Veïns (FAV) de Sabadell, Manuel Navas, ha assegurat que el termini hauria de ser "entre 24 i 48 hores" i ha precisat que Badia és el municipi que més triga "amb un 65% dels casos. Seguit de Barberà i Sabadell, amb un 40%". Un altre dels aspectes que ha tractat la feina feta és "la desaparició d'especialistes dels CAP", una mesura que, com ha dit el president de la FAV de Sant Quirze, Jordi Molins, "és on les retallades han fet més mal", perquè ha significat "dilatar els processos d'espera".
 

Membres de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès valorant els resultats de l'enquesta Foto: Albert Hernàndez


L'enquesta, entre d'altres coses, també ha abordat les urgències. "L'eliminació, parcial o total, de les urgències als CAP's han obligat la ciutadania anar al Taulí o a l'Hospital de Terrassa", ha assenyalat la presidenta de la FAV de Cerdanyola, Pilar Àlvarez, i ha prosseguit, "s'hauria de plantejar l'obertura d'algunes". En aquest sentit, Navas ha suggerit fer "una prova pilot", per exemple, a Badia, perquè així els habitants de la població no haurien de desplaçar-se al Hospital Parc Taulí o també, tenir més CUAP's a Sabadell, "no només el de Sant Fèlix". Tot i així, "una gran majoria dels participants" han valorat altament la feina, tant del personal sanitari com administratiu.  

Predomini la visita al taulell

Una altra de les revelacions de l'estudi, tal com ha subratllat Navas, ha estat la manera de concertar les visites. "Un 57% encara va al taulell. Alguna cosa no acaba de funcionar, sobretot existint Internet i el telèfon". Per això, ha demanat "una revisió de les polítiques" en aquest aspecte. 

Per tot plegat, el president de la FAV de Sabadell ha avisat que "en les pròximes setmanes" hi haurà movilitzacions i també ha expressat la voluntat d'enviar el resultat complet de l'enquesta al Departament de Salut i al seu conseller, Toni Comín. 

La feina de l'agrupació ha constat de 517 enquestes, repartides per tots els CAP's de Badia, Barberà, Sant Quirze i Sabadell. Unes 30 per cada equipament, segons ha detallat Navas. Una feina que ha contribuït i es complementarà al mapa interactiu català que en breu presentarà la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). Reunirà l'abans i el després de la crisi econòmica en aspectes com les llistes d'espera, personal assignat a un CAP i la distribució de pediatres, entre d'altres.