La municipalització de serveis, en perill pels Pressupostos Generals de l'Estat

El Consell Comarcal del Vallès Occidental adverteix que, segons el projecte de llei presentat, els ajuntaments no podran subrogar els treballadors de les empreses concessionàries

L'Ajuntament de Terrassa no podria incorporar la plantilla de Mina en cas d'optar per la gestió directa.
L'Ajuntament de Terrassa no podria incorporar la plantilla de Mina en cas d'optar per la gestió directa. | MPAT
Redacció
26 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:52h
El Consell Comarcal del Vallès Occidental alerta que els Pressupostos Generals de l'Estat inclouen una disposició, la 27, que veta que les administracions puguin absorbir les plantilles de les empreses concessionàries. "Amb l'excusa del control del dèficit", diu el president de l'ens comarcal, Ignasi González, "s'ataca l’autonomia municipal i es posen traves a processos que s'han iniciat a molts ajuntaments per prestar els serveis de la millor manera possible".

El Consell Comarcal avisa que la disposició addicional 27 del projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat estableix que, "de manera indefinida", ni els ajuntaments ni les seves empreses públiques podran incorporar com a funcionaris ni com a personal laboral, ni tan sols com a interins o eventuals, els empleats i empleades de contractes i concessions privatitzades "quan els contractes s'extingeixin pel seu compliment, per resolució, inclòs el rescat, o si s'adopta el segrest o intervenció del servei". Tampoc podran fer-ho en absorbir fundacions, consorcis i empreses públiques, segons la versió inicial dels Pressupostos.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental indica que "a la comarca vam iniciar, per indicacions del Consell d'alcaldes i alcaldesses, un debat sobre el model de gestió dels serveis públics a l'administració". "En tot moment estem parlant de buscar la màxima eficiència dels serveis i dels recursos públics, la transparència en la despesa i sempre tenint en compte les condicions laborals dels treballadors i treballadores que estan prestant aquests serveis", indica González, que lamenta que "amb el projecte de Llei dels Pressupostos veiem com des del govern central es vol tallar de soca arrel qualsevol possibilitat de millora o de canvi i de debat als ens locals".

L'ens comarcal, que considera aquest fet una gran dificultat al procés de municipalització de serveis i un "greu atemptat" contra l'autonomia municipal, farà arribar als diputats catalans a Madrid una petició perquè presentin una esmena a aquesta disposició i, així, canviar aquest aspecte. També es posarà aquesta qüestió a debat al proper Consell d'alcaldes de la comarca, per debatre amb els ajuntaments com pot afectar aquesta mesura als diferents processos d'internalització de serveis i als treballadors de les empreses que els presten actualment.