Comín reitera que les negociacions per comprar l'Hospital General de Catalunya «avancen»

El conseller confirma al Parlament que esperen arribar a un acord amb QuirónSalud abans d'acabar l'any | El màxim responsable de Salut assegura que ara s'està discutint "l'anàlisi tècnica" i avança que el cost de l'operació "és el menys determinant"

El conseller de Salut, Toni Comín, aquest dijous al matí al Parlament
El conseller de Salut, Toni Comín, aquest dijous al matí al Parlament | Parlament de Catalunya
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 15:02h
Les negociacions entre el Departament de Salut i QuirónSalud per comprar l'Hospital General de Catalunya avancen. Ho ha assegurat aquest migdia el conseller Toni Comín en una roda de premsa extraordinària posterior a la comissió de Salut del Parlament. El màxim responsable del Departament ha reiterat que esperen arribar a un acord abans d'acabar l'any, tal i com la conselleria ja havia avançat a primera hora del matí a través d'un comunicat conjunt amb l'empresa que gestiona el centre hospitalari.

Comín ha volgut posar en valor, precisament, la "sincronització" entre el Departament i QuirónSalud després de les desavinences que les dues parts van mostrar a l'octubre, quan es va fer pública la voluntat de la conselleria d'adquirir l'equipament. Des de llavors, "sempre hi ha hagut converses en l'esfera de la discreció però ara crèiem que hi podia haver dubtes sobre si s'avançava o no i hem decidit fer un comunicat conjunt per visibilitzar que les negociacions estan obertes", ha assegurat Comín.

El conseller confia que el procés de negociació "desemboqui en una decisió definitiva aviat" i ha fixat aquest 2017 com a data límit. Segons Comín, ara s'estan discutint els aspectes "tècnics" i s'està avaluant l'equipament. Inicialment Salut havia posat sobre la taula 50 milions d'euros per comprar l'Hospital General de Catalunya, una xifra que aquest matí el conseller ha recordat que era "molt orientativa". "El preu que paguem és la dada menys determinant en el procés de negociació", ha apuntat Comín, que considera que el més important és "l'avaluació tècnica del centre".

Una desprivatització controvertida

La compra de l'Hospital General de Catalunya forma part del pla de desprivatització que Comín va impulsar quan va arribar al Departament. El conseller sempre ha defensat que cal "desvincular" del sistema públic hospitalari els centres privats gestionats per empreses amb afany de lucre. El màxim responsable de Salut és partidari de deixar esgotar els contractes amb proveïdors privats però ha recordat en més d'una ocasió que, quan la vigència dels acords es dona per acabada, "l'obligació de la conselleria és analitzar si els proveïdors públics podrien fer-se càrrec de l'activitat hospitalària".

L'octubre del 2016 Comín ja va avançar que el Departament mantenia contactes amb QuirónSalud per adquirir l'Hospital General de Catalunya i, fins i tot, va arribar a xifrar en 55 milions el cost d'una suposada operació de compra. Llavors, però, la direcció del centre va negar que tingués cap voluntat de vendre'l i va assegurar que no existia cap "comunicació formal o alguna oferta en ferm". L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, també va carregar contra les pretensions de Comín: el va acusar de no tenir "una planificació seriosa" i va demanar que Salut es limités a adquirir una de les ales buides de l'edifici.

De fet, el 2 de novembre de l'any passat uns 200 treballadors es van manifestar davant de les portes d'entrada a l'hospital per exigir al conseller que desistís. Sota el Lema "Ja n'hi ha prou! No hi ha oferta!", el personal va reclamar a Salut que els deixés treballar "en pau" i va demanar una "proposta sòlida i definitiva" que garantís la continuïtat del centre. L'Hospital General de Catalunya ha viscut en una situació permanent d'interinitat des que el 2001 va fer fallida. Des de llavors ha anat passant per les mans de diversos propietaris.

Un hospital públic per al Vallès

El Departament vol comprar el centre per complir amb el compromís d'obrir un nou hospital per a la regió sanitària del Vallès, una promesa que arrossega des del 2005. Segons els càlculs de la conselleria, la zona de Rubí i Cerdanyola necessita dos equipaments públics de 40.000 metres quadrats cadascun però el Govern no disposa de prou recursos per fer una inversió d'aquestes característiques. Per això Comín proposa adquirir l'Hospital General de Catalunya, que disposa de 80.000 metres quadrats útils i podria satisfer les necessitats de tota la regió sanitària.

Salut ja va explicar que l'hospital general bàsic en què es vol convertir el centre de Sant Cugat del Vallès tindria 431 llits, entre 28 i 40 boxs d'urgències i 10 places d'observació que puguin donar suport als centres d'atenció primària. També es reservarien entre 25 i 35 places per a l'hospital de dia. Comín també ha insistit que el compromís del Departament és mantenir la plantilla, formada per un miler de treballadors. La conselleria preveu absorbir-los amb un procediment similar al que ja es va utilitzar per garantir la continuïtat dels empleats de la Clínica del Vallès. De moment, però, els representants de la plantilla denuncien que ningú els ha informat de res.