QuirónSalud admet ara que negocia amb el Govern la venda de l'Hospital General de Catalunya

L'empresa i el Departament de Salut asseguren en un comunicat que han decidit "avançar en la ronda de converses" per segellar un acord aquest any | Els responsables del centre havien defensat fins ara que "no hi havia cap oferta en ferm" i que l'equipament no estava en venda

L'entrada de l'Hospital General de Catalunya, en una imatge d'arxiu
L'entrada de l'Hospital General de Catalunya, en una imatge d'arxiu | ACN
20 d'abril del 2017
Actualitzat a les 11:23h
QuirónSalud, l'empresa propietària de l'Hospital General de Catalunya, ubicat a Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental), admet ara que està negociant la possible venda del centre al Departament de Salut. Totes dues institucions ho han assegurat a través d'un comunicat fet públic aquest dijous a primera hora del matí. Al text expliquen que han decidit "avançar en la ronda de converses" per arribar a un acord aquest mateix any.

Fins avui QuirónSalud sempre havia negat que estigués negociant la venda de l'hospital amb la Generalitat, tot i que el conseller de Salut, Toni Comín, havia plantejat en més d'una ocasió la seva voluntat de comprar-lo. A l'escrit conjunt, l'empresa i el Departament asseguren que estan explorant les possibilitats de tancar un acord "amb la màxima sensibilitat" i situen el 2017 com la data més plausible per assolir-lo.

Una desprivatització controvertida

La compra de l'Hospital General de Catalunya forma part del pla de desprivatització que Comín va impulsar quan va arribar al Departament. El conseller sempre ha defensat que cal "desvincular" del sistema públic hospitalari els centres privats gestionats per empreses amb afany de lucre. El màxim responsable de Salut és partidari de deixar esgotar els contractes amb proveïdors privats però ha recordat en més d'una ocasió que, quan la vigència dels acords es dona per acabada, "l'obligació de la conselleria és analitzar si els proveïdors públics podrien fer-se càrrec de l'activitat hospitalària".

L'octubre del 2016 Comín ja va avançar que el Departament mantenia contactes amb QuirónSalud per adquirir l'Hospital General de Catalunya i, fins i tot, va arribar a xifrar en 55 milions el cost d'una suposada operació de compra. Llavors, però, la direcció del centre va negar que tingués cap voluntat de vendre'l i va assegurar que no existia cap "comunicació formal o alguna oferta en ferm". L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, també va carregar contra les pretensions de Comín: el va acusar de no tenir "una planificació seriosa" i va demanar que Salut es limités a adquirir una de les ales buides de l'edifici.

De fet, el 2 de novembre de l'any passat uns 200 treballadors es van manifestar davant de les portes d'entrada a l'hospital per exigir al conseller que desistís. Sota el Lema "Ja n'hi ha prou! No hi ha oferta!", el personal va reclamar a Salut que els deixés treballar "en pau" i va demanar una "proposta sòlida i definitiva" que garantís la continuïtat del centre. L'Hospital General de Catalunya ha viscut en una situació permanent d'interinitat des que el 2001 va fer fallida. Des de llavors ha anat passant per les mans de diversos propietaris.

Un hospital públic per al Vallès

El Departament vol comprar el centre per complir amb el compromís d'obrir un nou hospital per a la regió sanitària del Vallès, una promesa que arrossega des del 2005. Segons els càlculs de la conselleria, la zona de Rubí i Cerdanyola necessita dos equipaments públics de 40.000 metres quadrats cadascun però el Govern no disposa de prou recursos per fer una inversió d'aquestes característiques. Per això Comín proposa adquirir l'Hospital General de Catalunya, que disposa de 80.000 metres quadrats útils i podria satisfer les necessitats de tota la regió sanitària.