Cau una branca de la màfia xinesa dedicada a l'explotació sexual i el narcotràfic des de Catalunya

Cerdanyola i Montcada i Reixac, entre la divuitena d'escorcolls duts a terme pels Mossos

L'operació dels Mossos contra la banda xinesa dedicada a l'explotació sexual
L'operació dels Mossos contra la banda xinesa dedicada a l'explotació sexual | Mossos d'Esquadra
19 d'abril del 2017
Actualitzat el 20 d'abril a la 13:28h
Els Mossos d'Esquadra van aconseguir desarticular una ramificació de la màfia xinesa el 10 d'abril passat que es dedicava principalment al narcotràfic i a l'explotació sexual des de Catalunya. L'inspector Jordi Domènech, cap de l'àrea central d'investigació de persones de la policia catalana, ha explicat aquest dimecres els principals detalls de l'operació que va alliberar 22 dones d'origen xinès prostituïdes il·legalment en pisos de Barcelona i altres localitats de l'àrea metropolitana.

Domènech ha especificat que s'han arrestat 25 presumptes membres del grup criminal que era conegut com a "Bang Fujian" (en xinès, "banda" i  "Fujian", la província d'on eren originaris els detinguts). D'aquests, 11 han ingressat a presó i entre ells hi ha set homes considerats els caps de la banda, que vivien al barri Fondo de Santa Coloma. 

Després d'un total de 18 escorcolls a l'àrea metropolitana de Barcelona i al Penedès, la policia també va trobar 14.500 plantes de marihuana. Concretament, els escorcolls es van dur a terme a Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat Sesgarrigues i Orkoien (Navarra). Els diners que obtenien dels negocis il·lícits els blanquejaven a través de negocis lícits com fleques, karaokes o basars.
 
 
Tràfic d'éssers humans des de la Xina

Les 22 víctimes rescatades que eren forçades a prostituir-se van ser portades il·legalment des de la Xina, segons ha relatat l'inspector. "Els cobraven un preu d'uns 10.000 euros i utilitzaven rutes segures a través de l'Àfrica o d'alguna ciutat europea", ha continuat Domènech. Segons la investigació policial, un cop a Catalunya, la banda recollia les dones a l'aeroport amb "taxis pirates" i eren traslladades directament als prostíbuls il·legals on eren obligades a treballar les 24 hores del dia en "condicions penoses" per pagar el suposat deute generat pel trasllat.

A cada un d'aquests "clubs", ha indicat Domènech, hi havia una dona que s'encarregava de la gestió diària i un home responsable de la "seguretat". A una d'aquestes "madames" o "mama san", com eren anomenades en l'argot xinès, li van trobar 175.000 euros en efectiu. 

A banda d'aquesta xarxa de tràfic d'éssers humans, la banda xinesa desarticulada també es dedicava a la immigració il·legal i portaven persones procedents de la Xina cap a l'estat espanyol per entre 6.000 i 10.000 euros. El preu podia ascendir fins als 30.000 si el destí final eren els països nòrdics o el Regne Unit.

Naus industrials plenes de plantes de marihuana

L'altra font important de diners d'aquest grup era el tràfic de marihuana que, segons ha explicat Domènech, duien a terme en "plantacions de caràcter industrial". L'inspector ha assegurat que hi ha hagut un "salt qualitatiu" amb aquesta banda perquè la policia no estava acostumada a enfrontar-se a persones d'origen xinès implicades en aquest tipus de delictes contra la salut pública. La "Bang de Fujian", però, havia professionalitzat les seves plantacions amb eines com "parets falses per amagar la droga", "assecadors", "rec automàtic" i "grans extractors amb filtres" que evitaven que l'olor del cànnabis arribés al carrer i aixequés sospites de veïns.
 

De cada una de les 4 plantacions obtenien una collita mensual, que els generava uns beneficis de 300.000 euros de mitjana. Però la droga no es quedava a Catalunya. "Viatjava al nord d'Europa: principalment a Holanda i Regne Unit, perquè el valor de la droga es multiplica per dos en aquests països", ha assenyalat Domènech.

Les plantacions estaven totalment aïllades de l'exterior i hi treballaven unes dues persones per vigilar-les i cuidar les plantes. Aquestes persones també eren portades de la Xina i treballaven 24 hores "sense veure la llum del dia".

Investigació originada en la desarticulació d'un altre grup xinès

La investigació, que es va batejar amb el nom de "Hokkien" (dialecte del xinès que parlaven els detinguts), ha durat 8 mesos i va començar amb la desarticulació d'una banda rival coneguda com a "Bang de l'Arc de Triomf" i que estava integrada per persones de la província xinesa de Zhejiang. Aquesta es dedicava principalment a extorsions a comerciants, tràfic de drogues i agressions per encàrrec. A partir d'aquesta operació, que també va acabar amb 25 detinguts, es va començar a fer un seguiment de la "Bang Fujian". 

La investigació va donar un pas més quan l'agost de 2016 tres membres del grup de Fujian van intentar matar amb armes blanques un individu en plena llum del dia i al mig del carrer perquè aquest va intentar entrar en el negoci dels préstecs usurers a jugadors del Casino de Barcelona, terreny monopolitzat per la banda. Aquesta persona agredida va aportar a la policia informació que juntament amb altres testimonis va permetre resoldre el cas i dur a terme l'operació d'aquest abril.

En aquest període de temps, ha detallat Domènech, la banda va fer un "salt qualitatiu" cap al "crim organitzat" i, especialment, a través del tràfic de drogues i l'ingent cultiu de marihuana. "Les bandes que investiguem normalment són joves i l'objectiu és evitar que facin aquest salt al crim organitzat, especialment en l'àmbit de la salut pública", ha detallat l'inspector.

En aquest cas, la banda va progressar en "molt poc temps" i quan es va iniciar la investigació començaven a expandir tota la seva estructura. Domènech ha destacat que aquesta investigació ha aportat als Mossos molta informació d'intel·ligència perquè la banda desarticulada tenia molts contactes a nivell internacional en països com la pròpia Xina o el Canadà, i no ha tancat la porta a futures investigacions contra grups similars.
 

Extractors a la plantació del grup criminal d'origen xinés a Orkoien (Navarra) Foto: Mossos d'Esquadra/Policia Foral

Extractors a la plantació del grup criminal d'origen xinés a Orkoien (Navarra) Foto: Mossos d'Esquadra/Policia Foral