Decidim Castellar presenta un contenciós pel servei de l'aigua

Considera "ilegal" que el cobrament el faci l'empresa i no l'Ajuntament, contribuint a que sigui un servei opac | El consistori defensa la legalitat del model i ho veu una estratagema política

La gestió municipal de l'aigua està entrant a totes les agendes dels ajuntaments
La gestió municipal de l'aigua està entrant a totes les agendes dels ajuntaments | NacióTarragona
Redacció
18 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:23h

Decidim Castellar ha presentat un contenciós administratiu contra els pressupostos municipals aprovats al Ple de l'Ajuntament el passat mes de desembre. Considera que hi ha "greus irregularitats", en referència al cobrament de la tasa de l'aigua, ja que no apareix en cap partida d'ingressos del pressupost municipal. Per això, l'empresa concessionària, SOREA,  l'està cobrant directament, que inclou la tasa municipal d'abastament d'aigua, de clavegueram i el cànon de l'aigua.

La formació ha assegurat que ha consultat diferents experts jurídics i els han definit "il·legal" aquesta facturació directa. Això comporta unes conseqüències com: "la manca de partida d'ingressos i despeses en els pressupostos municipals per la prestació del servei d'abastament d'aigua". Aquesta "irregularitat" és la que han denunciat i esperen que "ajudi" a regularitzar la situació, tot i admetre "les dificultats" d'un recurs d'aquest tipus.  

També han volgut que s'assoleixi "la millora de la transparència" en els costos i la gestió del servei. En aquest sentit, ha apuntat que actualment el consistori "no té cap control sobre el que s'ingressa per la factura i tampoc pels costos del servei". Aquesta "opacitat" és tolerada per l'equip de govern, que no disposa de "cap mecanisme de control" sobre la companyia. Per això, Decidim espera que amb aquesta mesura canviï i "torni a cobrar les factures" i ha lamentat haver d'arribar aquests extrems "per la defensa dels serveis públics i dels drets del vilatans". 

Fórmula de concessió transparent

El primer tinent d'alcalde, Joan Creus, ha defensat que la concessió a Sorea "s'ajusta a la llei" i és un model "habitual i estés", justificat amb informes tècnics. Per això, al seu parer, aquest contenciós és un moviment per "traslladar un tema tècnic a l'àmbit polític". Creus ha explicat que "no és nou", ja que en el plenari de pressupostos es va tractar.

El primer tinent d'alcalde ha recordat que hi ha una comissió per estudiar internalitzacions de serveis públics per tractar aquestes temàtiques. En aquest sentit, ha indicat que "sobre la taula" hi ha la gestió de l'aigua, entre d'altres, però que l'administració no té actualment "la capacitat de gestió". Ho ha exemplificat amb la necessita de "tenir un equip de tècnics municipals experts", amb el que actualment no compta l'administració. 

El final de la concessió amb Sorea acaba el 2025 i queden "vuit anys de coll per veure quina és la millor fórmula". Creus ho ha qualificat com un "repte" i des de Castellar estaran pendents com evolucionen les iniciatives d'altres municipis en vies de municipalitzar l'aigua com ara la veïna Terrassa.