Rubí s'incorpora al projecte Recooperem amb cinc escoles

Ja són setze escoles de vuit municipis que garantiran l'aprofitament alimentari

Representants del Consell, del Consorci i l'alcaldessa de Rubí, en el menjador d'una escola.
Representants del Consell, del Consorci i l'alcaldessa de Rubí, en el menjador d'una escola. | CCVOC
Redacció
14 d'abril del 2017
El projecte d’aprofitament alimentari a les escoles Recooperem s’estén per la comarca i s’amplia amb la incorporació de cinc escoles del municipi de Rubí. D’aquesta manera, ja són 8 els municipis adherits al projecte i s’amplia el nombre d’escoles fins a 16. El projecte Recooperem està liderat pel Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb el suport i la implicació dels ajuntaments de la comarca, les escoles i les empreses que ofereixen el servei de menjador escolar. El Recooperem que té dues vessants: la social i l’ambiental.

Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat –ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-, ja que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries, i s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

Aquest dilluns s’ha presentat el projecte a Rubí en un acte a l’escola Montessori. La presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Rubí, Anna Maria Martínez; el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez; el vicepresident del Consorci per a la Gestió de Residus, Marc Armengol; el gerent de l’empresa del menjador escolar Campos Estela, Martí Garcia; i els representants de les dues entitats socials que col·laboren al projecte a Rubí: Jordi Ibiza, de l’entitat Frater-Nadal i Eduardo Asensio, ASAV. També hi ha estat present l’equip directiu del centre educatiu.

El projecte ha permès durant l’any 2016 repartir 4.331 àpats que han arribat a 273 famílies amb dependència o situació de vulnerabilitat. En l’àmbit ambiental, aquest aprofitament alimentari ha evitat la generació de 1950 quilos de deixalles, majoritàriament aliments que, en un altre moment, s’hagués llençat com a matèria orgànica.

A Rubí, s’incorporen al projecte cinc escoles: Torre de la Llebre, Montessori, 25 de setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Nostra Senyora de Montserrat. En totes elles hi treballa l’empresa Campos Estela oferint el servei de menjador. Aquesta mateixa empresa ja col·labora amb el Recooperem a Castellar del Vallès. Pel que fa a les entitats que faran el repartiment dels àpats a les famílies que ho necessitin són dues: l’ Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) i l’entitat Frater-Nadal.

Tots les persones implicades de les cinc escoles de Rubí i de les entitats participants han rebut formació les darreres setmanes per tal de conèixer el procediment per a poder conservar els aliments en bones condicions i poder-los aprofitar.

A banda de la incorporació de Rubí, des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es treballa per incorporar noves escoles i nous municipis al projecte per ampliar així la xarxa de distribució i augmentar la prevenció de generació de residus. Ara com ara participen al projecte Recooperem els municipis de Castellar del Vallès, amb 4 escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; i Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi. Des d’ara també s’hi afegeix Rubí amb sis escoles.