Medi Ambient

Sant Cugat estudia incorporar un ramat de cabres per fer gestió forestal a Collserola

La idea és que estigui en marxa a principis de 2018 | El projecte és la "formalització" de la prova pilot posada en marxa a finals de 2016

per Albert Hernàndez , 16 d'abril de 2017 a les 14:00 |
Una ovella pasturant pel Parc de Collserola | Localpres
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès té planejat introduir un ramat de cabres per tal que facin gestió forestal al Parc Natural de Collserola. "Estem treballant unes bases per consolidar aquest servei" dins el consistori, segons explica el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, i apunta cap a "principis de 2018" quan podria estar enllestit.
 


L'objectiu és que aquests animals facin "el manteniment de les franges de risc d'incendis", allà on el treball mecànic no arribi. A més, Puigdomènech assenyala una altra tasca important que durien a terme: "la reducció del sotabosc". Un element molt present i en grans quantitats a Collserola.
 

La inclusió de ramats per fer aquesta feina no és nova, ja hi ha localitats dels voltants de l'àrea metropolitana de Barcelona que ho utilitzen com ara Sant Boi de Llobregat i El Papiol. Per això, l'Ajuntament va fer una avaluació prèvia amb una prova pilot de dues pastores i 120 ovelles i cabres que a finals de 2016 van endinsar-se al Parc Natural de Collserola, concretament van pasturar per les zones de Sol i Aire, Torre Negra i Sant Medir. El resultat "totalment positiu", qualifica el regidor.

Les cabres i les ovelles durant la prova pilot pasturant per Collserola Foto: Ajuntament de Sant Cugat


La idea és que ara es "formalitzi" aquesta prova pilot i un cop es tinguin les bases, s'haurà de crear un concurs i afegir-ho al pressupost. Puigdomènech no s'aventura a traduir aquesta iniciativa en euros, però a banda de comptar amb un ramat, sense xifrar el número d'animals, "s'hauran de crear punts" on pugui descansar el bestiar. Un mena d'estables repartits per diferents zones de Collserola que facilitin "continuar amb la feina" endegada i no haver de fer grans desplaçaments.
 
Puigdomènech assegura que el Consorci del Parc Natural de Collserola "està atent" al projecte que Sant Cugat intenta impulsar. Al seu parer és "una solució important" per mantenir net el bosc i si funciona es podria estendre a d'altres municipis. 

 

Participació