Mones de Pasqua: art, il·lusió i tradició

La creació d'aquests pastissos dona pas a peces d'orfebreria | Els pastissers preveuen vendre unes 700.000 unitats

16 d'abril del 2017
Mones de Pasqua de la Pastisseria La Palma de Sabadell
Mones de Pasqua de la Pastisseria La Palma de Sabadell | Juanma Peláez
Els aparadors de les pastisseries de tot el país llueixen aquests dies com en les grans diades, amb peces de xocolata, ous gegants i casetes meravelloses que enlluernen petits i grans. Es tracta d'una tradició tan nostrada com ho és fer festa el Dilluns de Pasqua, i que mana que sigui el padrí qui s’encarregui de fer o escollir la Mona per al seu fillol i fillola. Les tendències i els gustos de la canalla fan que els motius que guarneixen aquests fantàstics pastissos canviïn any rere any, però sempre hi ha constants, com ho és el món del futbol i els dibuixos animats.
 

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez


Les primeres Mones de xocolata són obra del pastisser Lluís Santapau, de la desapareguda Confiteria Mora de la Diagonal de Barcelona. Cap al 1930, va començar a crear figures simples, com aneguets, ocells i casetes per decorar la típica tortada. A la dècada dels 60, les Mones de xocolata es van popularitzar a tot el país, incorporant personatges més elaborats que deixaven embadalits a grans i petits.
 

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez


"Les mones que més venem aquest any són les de crema cremada, es van tallant la massa, banyant-la en sucre i conyac i se li posa la crema, s'afina i després se li afegeix la fruita, amb gelatina", explica Joan Pardo, pastisser de la històrica Pastisseria Villaró, de Castellar del Vallès. La tradició mana afegir-hi no només ametlla en gra, sinó les plomes i els pollets que coronaran la superfície. Més enllà, els padrins decidiran quina figura més afegir-hi.
 

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez


Pel que fa a la temàtica, la Patrulla Canina, Star Wars o els personatges del Barça són les estrelles. Sempre hi ha lloc, però, per a la incombustible Frozen, així com els Trolls o Ladybug, els dibuixos animats que piquen fort des de fa uns mesos als televisors catalans. Tot i això, les figures tradicionals, amb dissenys originals, segueixen sent les reines de la taula.
 

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez


Amb tot, els pastissers catalans preveuen vendre unes 700.000 mones de Pasqua artesanes aquest any, mentre que només a la demarcació de Barcelona se'n vendran unes 480.000. La majoria de les vendes es concentraran entre aquest cap de setmana, a comarques, i el mateix dilluns, a l'àrea metropolitana.

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez