La població de Castellar incrementa les queixes al Síndic de Greuges

També fa una onzena d'actuacions d'ofici durant 2016, gairebé la meitat relacionades amb urbanisme, habitatge i medi ambient

Redacció
12 d'abril del 2017
Els veïns de Castellar del Vallès han augmentat les demandes d'actuació del Síndic de Greuges de Catalunya. En total, el 2016 n'han rebut 84, de les quals 47 han estat queixes i 37 consultes. Això ha suposat un increment del 42%. D'aquesta vuitantena d'atencions, més de la meitat han fet referència a la Generalitat (28) i a l'Ajuntament (25). En menor mesura, han apuntat a altres administracions locals, companyies de serveis i universitats.

La matèria d'aquestes reclamacions, el nombre més nombrós s'ha concentrat en l'àmbit del consum (20), seguit per urbanisme, habitatge i medi ambient (19), polítiques socials (18), administració pública i tributs (17) i seguretat ciutadana i justícia (7).

El Síndic ha indicat en el seu informe que les atencions procedents del municipi superen les de poblacions de grandàries similars, ja que la mitjana és de 56,3 queixes i consultes.

Onzena d'actuacions d'ofici

Durant l'any 2016, el Síndic de Greuges ha obert 11 queixes i actuacions d'ofici relacionades amb qüestions que són competència del consistori, la majoria de les quals relacionades amb urbanisme, habitatge i medi ambient (5). Altres temes plantejats estan vinculats a administració pública i tributs (3), polítiques socials (2) i consum (1). Se n'han resolt vuit, sis de les quals abans d'arribar els suggeriments del Síndic o bé s'ha acceptat la seva resolució, i les tres restants continuen en tramitació. 

Aquesta onzena de queixes rebudes al municipi són inferiors a la mitjana que s'han donat en ajuntaments de poblacions amb termes poblacionals similars a Castellar (que ascendeix a  16,7 queixes). Segons ha subratllat el document, “les dades posen en evidència un descens del nombre d’aquestes actuacions en els darrers anys, fet positiu pel que fa al funcionament de l'administració local”. El temps de mitjana de tramitació de les actuacions que afecten l'Ajuntament és de 95,9 dies.