L'oposició de Cerdanyola gira l'esquena a l'alcalde i aquest repta els partits a presentar un govern alternatiu

El ple municipal que debatia una qüestió de confiança vinculada al pressupost municipal ha tombat la proposta de Compromís per Cerdanyola

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, amb cara de preocupació
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, amb cara de preocupació | Norma Vidal
Redacció
07 d'abril del 2017
Actualitzat a les 22:48h
L’oposició de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental) ha donat l’esquena a l’alcalde del municipi, Carles Escolà (Compromís per Cerdanyola) i ha votat en contra de la proposta de pressupost municipal vinculada a una qüestió de confiança que s'ha debatut en un ple extraordinari aquest divendres. Finalment l'han rebutjat els grups municipals del PSC, ERC, CiU, PP i C’s i hi han votat a favor els cinc regidors del govern i la portaveu d’ICV-EUiA. Per la seva banda el regidor d’esquerres no adscrit s’ha abstingut.

Ara s’obre un període d’un mes en què l’oposició haurà de posar-se d’acord per presentar una moció de cesura i una alternativa de govern. Si les forces polítiques no ho aconsegueixen, els comptes d’Escolà quedaran aprovats automàticament i l'actual executiu es mantindrà al capdavant de l'Ajuntament.

22 mesos després que el ple municipal el fes alcalde amb els vots a favor dels grups municipals d’ERC, CiU, ICV-EUiA i Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà ha hagut de fer front a la qüestió de confiança vinculada al pressupost que ell mateix ha presentat. El batlle ha assegurat que aquesta és l’opció “més valenta” per “legitimar el govern del canvi” – que el passat mes de gener es va quedar només amb cinc regidors de Compromís per Cerdanyola després que els quatre d'ERC abandonessin l’executiu -. 

Amb una clara previsió del que anava a passar l’alcalde ha explicat en la seva intervenció que “la pilota està ara a la teulada de l’oposició” i ha advertit als regidors que no marxarà i que si volen aconseguir-ho hauran de presentar una moció de censura i posar-se d’acord. “No és tan fàcil com això”, ha assegurat el batlle que els ha recordat que “hauran de ser capaços d’unir-se per treballar en positiu”. Així mateix ha recordat a Víctor Francos (PSC), cap de l’oposició, que “tot i que el PSC des del primer dia està intentant aconseguir una alternativa de govern no ha pogut ni tan sols posar-se d’acord en qui hauria de ser el candidat a l’alcaldia del partit”.

Francos ha assegurat que a partir de demà el PSC començarà a treballar per "construir una alternativa de govern" i ha criticat durament l’executiu d’Escolà afirmant que “en dos anys no ha estat capaç de desbloquejar i tirar endavant ni un sol projecte important per la ciutat”. En aquest sentit ha enumerat algunes de les pedres a la sabata de l’actual executiu com la polèmica sobre el futur crematori, la gestió del PME Guiera o les irregularitats de l’empresa Cerdanyola Aparca. 

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el portaveu del grup de CiU, Josep Grau, que ha recordat que la formació es va veure obligada a abandonar el govern en "no compartir" el posicionament municipal al voltant del crematori. “No ens vam equivocar el mes de maig de 2015 quan vam confiar en vostè, però sabíem que hi havia riscos i finalment no ha sortit bé”, ha apuntat el regidor que ha demanat a l’alcalde que incorpori “l’autocrítica al seu discurs”.

Per la seva banda, Helena Solà (ERC) ha lamentat l’actual escenari i ha assegurat que “ERC va perdre la confiança en l’alcalde fa temps”. Solà ha criticat la “manca de comunicació i diàleg” del govern, tant quan ERC estava dintre com fora de l’executiu, i ha defensat de nou el seu posicionament sobre el conflicte amb l’empresa Cerdanyola Aparca que va ser el detonant que va dur els republicans a trencar el pacte de govern. “Si hi ha un informe que diu que hi ha indicis de delicte el que ha de fer un alcalde és portar-lo davant de Fiscalia i serà aquesta la que determini si és cert o no”, ha sentenciat. Solà ha afegit que no pot confiar en un govern que “està menystenint ERC “sistemàticament”. 

Manuel Buenaño (PP), ha retret a l’alcalde que si es troba en aquesta situació és perquè “no ha cuidat els seus socis de govern” i Pau Ortolà (C’s) ha afirmat que l’actual executiu no disposa d’un pla d’inversions estable ni d’un pla de ciutat. El regidor d’esquerres no adscrit, Jordi Miró, ha demanat a Escolà que “aixequi la vista” i “faci un esforç d’obertura” si segueix al capdavant de l'Ajuntament. Finalment, l’unica representant a l’oposició que ha votat a favor de la proposta, Maria Reina (ICV-EUiA), ha fet una crida a “l’acord polític” hi ha demanat a tots els partits que deixin de fer “soroll”. 

Diversos representants de la CUP, com la diputada al Parlament Eulàlia Reguant, la portaveu del Secretariat Nacional de la CUP Núria Gibert i diferents regidors del Vallès Occidental, s'han desplaçat fins a Cerdanyola aquest divendres per participar en una concentració de suport a l'alcalde que s'ha celebrat abans del ple.