Exculpats tres monitors de Sabadell de la mort d'una noia quan eren de colònies

Formen part del Grup Escolta Xaloc de la capital vallesana | Els fets van passar al juliol de 2016 al Pirineu aragonès

L'esplai Xaloc forma part de la Parròquia de la Santíssima Trinitat
L'esplai Xaloc forma part de la Parròquia de la Santíssima Trinitat | Albert Segura
Redacció
04 d'abril del 2017
Actualitzat el 06 d'abril a les 20:10h
La jutge de Boltanya (Osca), María Saenz Martínez, ha absolt els tres monitors del Grup Escolta Xaloc de Sabadell investigats per un presumpte delicte d'homicidi imprudent en relació amb la mort d'una noia de 15 anys el juliol de 2016, segons informa El Periódico de Catalunya. La noia va caure durant una excursió nocturna al Pirineu d'Osca, on eren de colonies. Ara la jutge ha arxivat el procés judicial, i els pares de la víctima han renunciat a qualsevol tipus d'acció i el novembre del 2016 van arribar a demanar que s'arxivés la causa.

El tràgic sinistre va tenir lloc quan el grup d'escoltes va sortir a fer una excursió nocturna pels voltants de Goriz, un refugi a 2.200 metres d'altitud proper al Mont Perdut, al Parc Nacional d'Ordesa. La noia va patinar i va caure per un barranc de 15 metres, provocant-se nombroses fractures, concretament, un xoc traumàtic i el trencament dels dos fèmurs.
 
Segons la resolució, a la qual ha tingut accés el diari, s’assenyala que el grup estava format per 27 participants menors d'edat i tres monitors, complint la ràtio legal, i que tot i que l’accident va passar en una zona perillosa, els monitors van optar per passar per allà “com a conseqüència de circumstàncies sobrevingudes”. En aquest sentit, apunta que el vehicle que es va escollir per fer la ruta era inadequat, motiu pel qual l’activitat es va retardar en el seu inici, i que a més es va retardar l’inici del fatídic recorregut per la calor que feia de dia.
 
Amb tot, es va decidir alterar la ruta quan dos guardes forestals els van aconsellar canviar de ruta donat que el destí original, el refugi de Cardoso, era lluny. Per això, el canvi de camí no es considera “objectivament incorrecte, ni irracional”. També apunta que els monitors es van organitzar per reduir el perill al pas pel barranc, i que la noia va relliscar quan es va posar en un costat del camí per veure com passava un company, un gest que, sumat a què la seva bota estava desgastada, “va desencadenar l’accident”, segons la jutge.

Ja en el seu dia, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, va assegurar a posteriori que el Grup Escolta Xaloc de Sabadell tenia "els monitors necessaris amb la formació necessària" per a una sortida com la que realitzaven al Pirineu d'Osca. El grup el formaven 24 menors i tres monitors, unes xifres que segons va explicar Vilalta "compleix perfectament totes les ratios de seguretat".