Desactiven l'Alerta del Pla de risc químic Plaseqcat per l'incident de Sentmenat

La carretera B-142 s'ha reobert després de quedar tallada durant unes hores a causa d'una fuita en una cisterna d'àcid clorhídric

per Redacció, 4 d'abril de 2017 a les 12:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Protecció Civil de la Generalitat ha tancat l’Alerta del Pla especial d'emergència exterior del sector químic de Catalunya PLASEQCAT per l’incident que s’ha produït aquesta matinada a l’empresa Indukern de Sentmenat, en què s’han produït dues fuites de productes químics, una primera important d’àcid clorhídric diluït al 33% des d’un dipòsit que ha provocat vapors irritants i posteriorment una segona d’amoníac en un altre dipòsit.

La fase d’Alerta s’ha donat per finalitzada, un cop s’ha acabat el transvasament dels productes a altres cisternes de l’empresa i s’han revisat les instal·lacions i descartat cap element més de risc. No hi ha hagut cap afectació personal ni cap persona ha resultat ferida.

 
En aquests moments resten a l’empresa 9 vehicles dels Bombers de la Generalitat mentre finalitzen les tasques de sanejament de la zona afectada per les fuites. La primera intervenció dels Bombers ha consistit, de matinada, a segellar amb escuma un dipòsit que contenia 30.000 litres d’àcid clorhídric diluït al 33%, que ha vessat en la seva totalitat en trencar-se el contenidor.


El producte, que ha quedat contingut en un dipòsit de la instal·lació, ha hagut de ser recollit per la mateixa empresa i Bombers. Posteriorment, tocades les 06.00h del matí, els Bombers han detectat una fuita en un segon dipòsit, que contenia 10.000 litres d’amoníac. En aquest cas, les maniobres fetes pels Bombers han consistit en recollir tot el producte en diversos bidons amb capacitat per a 1.000 litres conjuntament amb l’empresa. Un cop finalitzat el transvasament, ha calgut netejar les superfícies a on han anat a parar aquests dos productes, cosa que s’ha fet amb dos cisternes de l’empresa.
 
Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Sentmenat han tornat a obrir la circulació de la carretera B-142, que havia estat tallada entre els quilòmetres 4 i 9 preventivament, segons ha informat el Servei Català del Trànsit SCT.
 
Protecció Civil ha informat de l’alerta del pla i dels elements de risc als ajuntaments de la zona i s’ha mantingut en coordinació amb les diferents sales per la possible evolució de l’incident.

 

Participació