​Tomben una proposta del PP que acusa Badalona i Montcada de poder causar un prejudici als veïns del Bosc d'en Vilaró

Els grups de Junts pel Sí i la CUP al Parlament han titllat la proposta “d’oportunista” i Catalunya si que es Pot ha demanat no fer “aprofitament partidista” de la situació

Redacció
29 de març del 2017
La Comissió de Territori del Parlament ha tombat la proposta del PP per demanar als ajuntaments de Badalona i Montcada que plantegin una solució consensuada amb els veïns del Bosc d’en Vilaró. El text considera que les darreres decisions dels consistoris poden comportat “perjudicis socials, econòmics i patrimonials” per les 250 famílies que viuen a la zona.

En aquest sentit, també reclama que "s’estableixin els mecanismes de col·laboració i intermediació" necessaris per trobar un desenllaç satisfactori per a totes les parts. La proposta de resolució no ha prosperat després que els diputats de Junts pel sí, Catalunya sí que es Pot i la CUP hagin votat en contra de la primera part del text en considerar-lo “oportunista”.

El diputat del PP, Alberto Villagrasa, s’ha mostrat molt crític amb la gestió del conflicte que estan fent els governs de Badalona i Montcada a qui ha acusat de “tenir pressa per tirar aquestes cases a terra”. En aquesta línia ha lamentat que els veïns del Bosc d’en Vilaró “siguin reconeguts com a legals per pagar les taxes pertinents i com a il·legals a l’hora de viure en les seves propietats”. 

Villagrasa ha explicat que l’objectiu de la proposta és que les administracions reconeguin “que hi ha un problema amb el Bosc d’en Vilaró” i que si els actuals executius locals segueixen mantenint les postures actuals “poden causar un prejudici patrimonial, social i econòmic” a les 250 famílies que hi viuen i que representen més d’un miler d’afectats. Alhora, ha assegurat que el text demana “que no s’imposi una solució per part d’aquests dos governs i que des de la Generalitat se’ls insti a buscar una solució consensuada amb els veïns”. 

Malgrat tenir el suport del PSC i Ciutadans, la proposta no ha prosperat perquè els grups parlamentaris de Junts pel sí, Catalunya sí que es Pot i la CUP hi ha votat en contra. Tot i que han expressat el seu suport envers una part del punt segon del text que fa referència a establir mecanismes de col·laboració i intermediació per arribar a una solució satisfactòria per a totes les parts, han considerat que la resta del contingut és “oportunista” i que obeeix a interessos “partidistes”. 

“Amb una sentència judicial que obliga a l’enderroc i la realitat d’uns veïns que han estat vivint i segueixen vivint allà és un conflicte complicat i en tot cas el que s’hi ha de posar no és benzina al foc, sinó solucions”, ha comentat el diputat Marc Sabnglas, que ha assegurat que els ajuntaments locals estan treballant per cercar una sortir i que en el Ple municipal de Montcada i Reixac aquest dimecres al vespres s’aprovarà una moció en aquesta direcció. 

En la mateixa línia s’ha expressat el diputat de la CUP, Sergi Saladié, que ha expressat el seu rebuig al text perquè, entre d’altres aspectes, “carrega contra els ajuntaments actuals i no contra els anteriors”. Per la seva banda, la representant de Catalunya sí que es Pot, Hortènsia Grau, ha demanat que no s’utilitzi un tema com aquest amb interessos partidistes i ha recordat que qualsevol desenllaç implicarà el compromís de totes les administracions implicades: “Passi el que passi costarà molts diners i no podrà assumir-ho un ajuntament sol, cal que sigui un acord entre la Generalitat, els consistoris i l’Àrea Metropolitana”, ha assenyalat.

Un futur incert

El Bosc d'en Vilaró és una urbanització assentada des dels anys 60 a la Serralada Marina que ocupa il·legalment 44,5 hectàrees de bosc, majoritàriament a Montcada i Reixac. Hi ha unes 270 parcel·les i es calcula que hi viuen un miler de persones. Un projecte impulsat per l'Ajuntament de Montcada i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveu restaurar la legalitat urbanística de l'espai –enderrocar les cases i reforestar la zona–. 

El document de bases que fixa aquestes condicions es va aprovar al ple de Montcada del mes de juliol de 2016. En concret s'estableix que la propietat dels terrenys passaria a mans de l'administració perquè aquesta pugui enderrocar les cases i repoblar el bosc. Davant les implicacions socials i econòmiques que suposa, però, es proposa un "període transitori" durant el qual els veïns continuen gaudint d'un dret de superfície per continuar vivint a casa seva unes dècades més.

Els veïns han presentat esmenes a la proposta de l'AMB i han recordat que han estat les diferents administracions públiques les que han permès que hi hàgim entre d'altres, servei d'aigua potable, subministrament elèctric, xarxa de telefonia o transport públic. El passat mes de desembre la Generalitat, l'ÀMB i l'Ajuntament de Montcada van acordar la creació d'una comissió jurídica per donar resposta a les al·legacions presentades pels afectats.