La recollida selectiva de residus al Vallès Occidental, estancada

Els percentatges de residus que es reciclen a la comarca estan molt lluny de l'objectiu del 60% previst pel 2020 | Terrassa és una de les ciutats que pitjor selecciona els residus, un rànquing que encapçala, de llarg, Matadepera

Contenidors de recollida selectiva amb brutícia al voltant, a Terrassa.
Contenidors de recollida selectiva amb brutícia al voltant, a Terrassa. | Albert Prieto
Redacció
22 de març del 2017
Les dades de recollida de residus municipals al Vallès Occidental el 2016 confirmen que la comarca segueix la tendència de la resta del país, i les recollides selectives es troben en un punt mort.

La recollida selectiva s'ha estancat a l'entorn del 34%, i no aconsegueix fer el salt necessari per assolir els bons nivells de reciclatge previstos per la Unió Europea i pel govern català per al 2020, que és d'un 60%. Això significaria invertir la tendència actual, en què el 65,35% dels residus encara es llencen al contenidor de rebuig o de resta.

Davant aquestes dades, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental considera que calen canvis per impulsar la separació de residus a les llars vallesanes. És per això que l'ens comarcal avança en la definició del nou Pla de prevenció de residus i recursos (PREVOC) i dels Plans locals que s’estan elaborant ja a 14 municipis amb el suport del Consorci.

Sabadell, entre les que menys recollida selectiva fan

En la classificació per municipis, hi ha dos municipis que destaquen molt per damunt de la resta. Matadepera és la població que més recollida selectiva fa, amb un 90%. Palau-solità i Plegamans és la segona, amb un 75%. Són, però les úniques que passen del 50%.

Rellinars se situa al voltant del 50%, mentre que Viladecavalls i Ullastrell, juntament amb Polinyà, passen per poc del 40% de recollida selectiva. Una mica per sota hi ha Sant Llorenç Savall i Castellar del Vallès, seguits de Sentmenat i Vacarisses.

Terrassa és una de les cinc poblacions que tanca la llista, amb només un terç dels residus destinats a la recollida selectiva. Està a la mateixa xifra que Sant Quirze i Santa Perpètua de la Mogoda.

Finalment, les poblacions amb menor recollida selectiva són Sabadell i Rubí, al voltant del 30%.

Més residus, però millor seleccionats

La recuperació econòmica ha provocat que la quantitat de residus hagi augmentat: la producció de residus per persona i dia és ara d'1,10 kg, lleugerament superior a les dades dels anys anteriors. Abans de la crisi, les dades eren d'1,4 kg, i van caure en picat fins el 2013.

En total, s'han recollit 252.112 tones de brossa a la comarca, un 1,3% més que el 2015. La nota positiva és que l'increment ve donat per les selectives, que ha augmentat 2.500 tones de les 3.280 totals.

La recollida orgànica no millora

La recollida de la matèria orgànica continua sent una gran assignatura pendent. Si bé és cert que durant el 2016 es van recollir 29 tones més que el 2015, aquesta xifra suposa només un augment de la recollida d’aquesta fracció de 0’14%. La recollida de l’orgànica arriba al 29% i aconsegueix aturar, simbòlicament, la caiguda que acumulava els darrers cinc anys.

Els envasos, en caiguda lliure

El 2016 s’han deixat de recollir 550 tones d’envasos. Es passa de 11.020 a 10.470 tones, que en percentatge suposa uns disminució del 5%.

El vidre, el més reciclat però amb molt marge de millora

El vidre és la fracció que més es recull i arriba al 56% de reciclatge però no pateix un augment considerable durant el 2016. Creix un 0’66%, aportant 65 tones més que l’any 2015. Però encara es llença molt vidre a la fracció resta i aquest fet es constata si s’analitza la recuperació de vidre al Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès). La instal·lació ha recuperat 5.000 tones de vidre que s’haurien d’haver llençat al contenidor verd i que han suposat un increment de cost de tractament a nivell comarcal de gairebé 400.000 euros.

La recollida de paper recupera alçada a poc a poc

La recollida de paper acumula dos anys de pujades. Durant el 2016 s’han recollit 12.619 tones, una xifra que significa un augment del 2%, que es suma a la recuperació del 2% del 2015. Així i tot encara s'està lluny de les més de 20.000 tones que es recollien abans de la crisi.

Recollida d’altres fraccions

La recollida de voluminosos i els residus recollits a la deixalleria augmenten el 2016 i també ho fa lleugerament el tèxtil. La fracció vegetal viu una petita davallada.

Línies estratègiques del nou PREVOC

El ple comarcal celebrat aquest dimarts ha fet un pas més en l’elaboració del nou Pla de Residus i Recursos del Vallès Occidental (PREVOC). Al ple s’han aprovat les línies estratègiques del PREVOC: prevenció, recollida, transparència per la coresponsabilitat, tractament i millora de l’eficiència de la gestió dels residus a través de la gestió consorciada o comarcal de diferents actuacions.
 

Taula resum de la recollida selectiva a la comarca. Foto: Consorci de Residus del Vallès Occidental