La immigració, la corrupció i el Quart Cinturó centren el debat més original de la campanya

La Xarxa Onion ha celebrat la trobada que ha inclòs anàlisis DAFO, un test sobre sabadellenquisme i preguntes del públic

Norma Vidal
14 de maig del 2015
Actualitzat el 15 de maig a les 9:33h
Els candidats després del debat d'Onion.
Els candidats després del debat d'Onion. | Norma Vidal

L'auditori de la Biblioteca Vapor Badia ha acollit el millor debat dels que s'han celebrat al llarg d'aquesta campanya. La trobada, que ha organitzat la Xarxa Onion, ha comptat amb la participació dels alcaldables del PSC, CiU, la Crida, Unitat pel Canvi, Ciutadans i Guanyem Sabadell. Ha tingut un format molt dinàmic que ha permès la rèplica, ha inclòs anàlisis DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) sobre diverses qüestions com la corrupció, el Quart Cinturó o la immigració, una roda de preguntes ràpides que els candidats han respost escrivint en una pissarra i la participació del públic. 

L'ombra del cas Mercuri i la corrupció han estat molt presents en el debat que ha moderat el periodista Pere Mas. Josep Ayuso (PSC), ha considerat que es tracta d'una debilitat "com tantes d'altres que existeixen en el sistema democràtic" i ha assegurat que "la manca de participació també és una amenaça molt més dura i contundent" que confia en no haver de veure el 24 de maig. El cap de llista de CiU, Carles Rossinyol, també l'ha valorat com una "debilitat" perquè ha recordat que ha afectat Sabadell de forma directa: "Haurem de treballar de forma intensa per superar aquesta xacra i convertir-la en una fortalesa", ha dit. En aquest sentit s'ha expressat el líder d'ERC, Juli Fernàndez, que ha dit que per convertir aquesta debilitat en fortalesa cal un canvi: "És necessari que lideri la ciutat algú que sigui capaç de posar els interessos de Sabadell per sobre de tot, i aquesta situació inhabilita el PSC que necessita un temps de descans", ha considerat.

Maties Serracant (la Crida), ha criticat "l'estil Bustos que segueix molt present, fins hi tot en la taula de debat" i ha considerat que l'única forma de superar aquesta amenaça és amb una auditoria i apoderant els conjunt de la ciutadania. Així mateix, Joan Berlanga, d'Unitat pel Canvi, i Marisol Martínez, de Guanyem Sabadell, l'han qulificat d'amenaça i han dit que no s'ha "d'abaixar la guàrdia" i que està "implícita en el sistema", respectivament. Joan Garcia (Ciutadans) ha recordat que la seva formació fa anys que aposta per un pacte anticorrupció. Aquest bloc ha comptat amb diversos torns de rèplica entre els quals ha destacat el que ha dut a terme l'alcaldable del PSC, Josep Ayuso, que ha insistit que cap membre de la seva candidatura ni ell mateix estan imputats. Aquesta afirmació ha generat rebombori a la sala, aplaudiments i comentaris com "només faltaria". 

Quart Cinturó

El Quart Cinturó ha tornat a esdevenir un dels grans temes de debat. Josep Ayuso (PSC) ha insistit que serà una "fortalesa" i ha recordat que permetrà descongestionar la Gran Via; Carles Rossinyol (CiU) ha dit que és una oportunitat i ha considerat que "seria una llàstima que no es dugués a terme perquè ja està a mitges". Per la seva banda, l'alcaldable de Ciutadans, Joan García, ha indicat que es tracta d'una oportunitat i una fortalesa alhora i ha considerat que la futura Àrea Vallès necessitarà un eix vertebrador. Juli Fernàndez (ERC), ha defensat la Ronda del Vallès i ha dit que no cal esperar per connectar la B-124 i la Ronda Oest i ha recordat que aquest projecte està pressupostat en un milió d'euros. 

Per la seva banda, Marisol Martínez (Guanyem), s'hi ha oposat dient que "obeeix a interessos que no tenen res a veure amb els dels empresaris", i Joan Berlanga, d'Unitat pel Canvi, ha considerat que es tracta d'un model "antic" que sempre acaba sense funcionar com passa amb la ronda Litoral i que en aquest cas significa "trinxar" el territori: "Una altra cosa és que s'hagin de repensar estructures del Vallès com la connexió amb la B-124 o el corredor del mediterrani", ha apuntat.

El més crític ha estat Maties Serracant, que s'ha mostrat molt indignat que encara s'estigui parlant "d'un debat de fa 20 anys" i d'una infraestructura que va comportar diverses mobilitzacions ciutadanes en contra que van aconseguir que no es desenvolupés: "Estic sorprès del desconeixement de CiU i el PSC sobre el debat que s'ha dut a terme en els darrers anys sobre aquest tema", ha manifestat Serracant que ha recordat que el Pla Territorial Metropolità preveu "passar pàgina al Quart Cinturó i parlar de la Ronda del Vallès". Així, ha advertit que "esperar que la solució als problemes de mobilitat sigui el Quart Cinturó no té sentit".

Els caps de llista també han debatut sobre altres temes com la immigració, de forma que el PSC, CiU, Ciutadans i Unitat pel Canvi l'han considerat una oportunitat i la Crida, ERC i Guanyem una fortalesa; o la independència, que per Serracant, Rossinyol i Berlanga significa una oportunitat, per Ciutadans una amenaça, pel PSC i Guanyem Sabadell una debilitat i per ERC una fortalesa. 

Test de sabadellenquisme

Un dels moments més divertits ha estat quan el periodista Pere Mas ha sotmès els candidats a un test de sabadellenquisme. Els ha preguntat per la posició del CE Sabadell a la lliga, i tot i que la majoria ha dit que l'equip es trobava en posicions de descens, els ha costat encertar que anava 20è; també els ha demanat el nom d'un entrepà del Viena, i tots han contestat correctament; el nom d'un sabadellenc de qui se sentin orgullosos i Marisol Martínez, Juli Fernàndez i Carles Rossinyol han dit Toni Farrés, Josep Ayuso ha dit Lino Gutiérrez, Maties Serracant Joan Oliver, Joan García Pau Vila i Joan Berlanga Albert Pla. Els ha costat dir el preu d'un bitllet senzill de transport públic, però han encertat la quota dels autònoms, i han estat capaços de dibuixar un monument de la ciutat.  

Preguntes als candidats

Pere Mas ha fet una pregunta directa a cadascun dels alcaldables. A Ayuso li ha pregunta si l'herència del cas Mercuri li passarà factura a les urnes i aquest ha dit que confia que els ciutadans siguin prou "madurs per decidir"; a Rossinyol si considera que és la única alternativa de govern real i ha respost que si; a Berlanga li ha demanat perquè hi ha la paraula Entesa en la publicitat de la candidatura, i ha explicat que es refereix a Entesa pel Progrés Municipal, que és el nom que reben els vots d'ICV a l'hora de comptabilitzar els vots per a la Diputació; a Fernàndez si veu possible repetir els darrers resultats de les eleccions europees quan van vèncer a Sabadell, i aquest ha afirmat que està preparat per governar; a Serracant li ha preguntat què es pot fer en favor de la PAH des del govern i ha respost que combatre els cassos d'emergència social; a Marisol Martínez li ha dit si es veu com a regidora i ha dit que fins hi tot governant; i a Joan García li ha preguntat per pactes postelectorals i ha reiterat que si Ciutadans no guanya no donarà suport a ningú.