Una exposició recorda les preses del Franquisme al Casal Pere Quart de Sabadell

Es tracta de dones que van accedir a la vida política amb les reformes de la II República i que amb la dictadura van patir represalies

Imatge de l'exposició Preses del Franquisme
Imatge de l'exposició Preses del Franquisme | Cedida
Redacció
09 de març del 2017
Actualitzat a les 11:54h
Entre els anys 1939 i 1959 desenes de dones vinculades a la política van ser empresonades en centres penitenciaris com el de Les Corts a Barcelona. Es tracta de figures que gràcies a les reformes de la II República van poder accedir a reponsabilitats fins aquell moment impensables i que amb l'arribada del Franquisme van ser represaliades. El Casal Pere Quart de Sabadell convida ara a fer un recorregut per la memòria d'aquelles dones amb la mostra Preses de Franco. Es podrà visitar fins el 19 de març. 

Mitjançant imatges, documents i testimonis l'exposició repassa episodis destacats d'aquell període, fent un tractament especial als centres penitenciaris més significatius de l'època, com el de Ventas a Madrid, el Saturrarán al País Basc, el de Palma o l'oblidada Presó de Dones de les Corts a Barcelona.

Les protagonistes són dones vinculades a la política i entre elles es troba l'activista local, Maria Salvo, que va exercir de secretària de la propaganda del comitè de Barcelona de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i va viure setze anys privada de llibertat (dels 21 als 37 anys). Va estar captiva a diferents presons espanyoles, entre elles la Presó de Dones de les Corts. Fonalment en va sortir l'any 1957, amb seqüeles físiques i en llibertat condicional.

Amb la instauració de la democràcia va ser fundadora de l'Associació de Dones del 36 i presidenta de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics, el 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi i dos anys abans la Medalla d'Honor de Barcelona.

Visita guiada i conferència

Aquest dijous a les 19:00 hores es farà una visita guiada a l’exposició i una posterior conferència a càrrec de l’historiador Josep Lluis Martín Berbois sobre Presons de dones, redempció de penes i repressió.

També hi intervendran Mari Carmen Gámez, Isable Nágera i Francisca Garcia, sabadellenques empresonades durant la dictadura franquista.

L'exposició, produïda per la Fundació d'Investigacions Marxistes i l'Associació Catalana d'Investigacions Marxistes, restarà en aquest emplaçament de la localitat vallesana fins al diumenge 19 de març.