El TSJC anul·la el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola

L'any 2014 l'Associació Cerdanyola Via Verda va presentar un contenciós contra la conselleria de Territori i Sostenibilitat per aturar el projecte

Redacció
02 de març del 2017
Actualitzat a les 16:11h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el Pla Director Urbanístic (PDU) per a la delimitació i ordenació del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès -on es troba el Sincrotró Alba-. La decisió del jutge és en resposta al contenciós administratiu presentat el 2014 per l'Associació Cerdanyola Via Verda contra la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

Segons l'advocat de la plataforma Associació Cerdanyola Via Verda, Iñigo Enterría, la sentència posa en evidència que el plantejament "no respon a les necessitats de sòl d'habitatge, comercial i empresarial" que té actualment el municipi. En aquest sentit, ha qualificat "d'absurda, gran i innecessària" l'edificació planejada -al voltant d'unes 400 hectàrees-, quan a la localitat vallesana hi ha habitatges buits, ha apuntat.

A més, ha determinat que l'estudi de mobilitat que acompanya el PDU també decau amb aquest dictamen, ja que sense altres infraestructures com ara la B-40 i el Túnel d'Horta només es podia desenvolupar el 65%.

Així mateix ha indicat que "obliga a replantejar" el PDU i per això ha instat la Generalitat a dialogar amb l'Ajuntament i tots els agents implicats, tot i que ha admès tenir constància que es va a interposar recurs, pronosticant un difícil avanç judicial.

Enterría ha avisat que mentre dura el procés "el plantejament continuarà fins que no hi hagi una sentència ferma que l'anul·li". A més ha manifestat que s'obre un escenari complex amb les àrees que ja s'han construït i ha recordat que es tracta d'un projecte acceptat pel Govern des de fa quatre anys i l'equip municipal des de fa tres.

El tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Cerdanyola, Ivan González, ha assegurat que "s'estudiaran les possibles vies" i ha avançat que l'alcalde, Carles Escolà, es reunirà en breu amb el Consorci Urbanístic del Centre Direccional.

Malgrat que ha reconegut que no hi ha un consens sobre el PDU ha dit que sí que n'hi ha sobre el que no es vol, en referència a grans parcel·les per a pisos, oficines i superfície comercial, i que es treballarà en aquesta línia.

Per la seva banda, el president de l'Associació Cerdanyola Via Verda, Àngel Gastón, ha confessat que no esperava aquesta sentència favorable i que es tracta d'una "nova oportunitat molt important" per reprendre el diàleg amb la Generalitat i que sigui més clar i franc sobre aquest projecte urbanístic.