vallesos

Els vallesos diuen «no» a unificar-se en una sola comarca

El president del consell comarcal del Vallès Occidental assegura que no hi ha prou consens i afirma que la creació d'una nova administració està "absolutament descartada" | S'ha presentat un estudi elaborat per l'Institut Cerdà sobre els àmbits on es pot generar una actuació estratègica conjunta

per Norma Vidal , Sabadell, 22 de febrer de 2017 a les 16:27 |
La sessió d'aquest dimecres al Consell Comarcal | CCVOC
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els consells comarcals del Vallès Occidental i Oriental han dit no a la unió dels dos vallesos a través d'un ens supramunicipal. Així es desprèn de l'informe que s'ha presentat aquest dimecres al Consell Comarcal del Vallès Occidental amb presència d'alcaldes i alcaldesses de les dues comarques.

Tot i això, s'ha acordat proposar un acord estratègic entre els dos ens amb la finalitat de generar el debat necessari treballar conjuntament en determinats àmbits i ser lobby davant d’altres administracions. El Consell d’alcaldes i alcaldesses ha comptat amb la presencia i participació del president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart, alcalde de Vallromanes.


“No existeix un consens territorial bàsic per part dels municipis i les ciutats per tal que es constitueixi un nou òrgan, un nou nivell d’administració i per tant, d’entrada això està absolutament descartat”, assenyala el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez.

L'informe determinant


Avui s’ha presentat l’estudi Les oportunitats de desenvolupar polítiques conjuntes al territori dels Vallessos, elaborat per l’Institut Cerdà, per encàrrec de la Diputació de Barcelona, després que les dues comarques ho sol·licitessin. Aquest estudi indica quins són aquells àmbits on es pot generar una actuació estratègica conjunta: política industrial/empresarial, Formació, Ocupació, Turisme, Infraestructures, Transport públic, Habitatge, Espais naturals, Residus i Intercanvi de coneixements.

"L’acord que s’ha pres en el Consell d’alcaldes i alcaldesses és que existeix un potencial de col·laboració important entre les dues comarques i volem explorar les oportunitats d’aquest potencial proposant al Consell Comarcal del Vallès Oriental un acord estratègic per tal de poder decidir quins àmbit de treball conjunt podem abordar per millorar la gestió i planificació dels serveis públics. S’obre una via de relació entre les dues comarques", ha apuntat Giménez.

En aquest sentit ha destacat que el que es fa és posar les bases per començar a caminar junts per tal que existeixin unes relacions més intenses i més efectives entre les dues comarques. "Està absolutament descartat que d’inici es faci una fusió de les dues comarques, seria un despropòsit començar el debat dient a la ciutadania que fem una nova administració", ha afegit.

"No existeix un consens territorial bàsic per part dels municipis i les ciutats per tal que es constitueixi un nou òrgan, un nou nivell d’administració i per tant, d’entrada això està absolutament descartat en aquest estudi i el que volem és crear aquest clima de confiança i de complicitat i volem aprofundir en diferents òrgans de gestió que ja s’han creat entre les dues comarques, com la B-30, com la Riera de Caldes, on ja hi participen municipis dels dos Vallesos i  hem de veure quin potencial els podem donar", ha reiterat.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart, ha assegurat que aquest estudi el que ens ve a dir és quines oportunitats tenen les dues comarques de treballar plegats. "Ara el que tocaria és fer l’exercici, a través d’aquest acord estratègic, de prioritzar i decidir en quins àmbits és més factible començar a treballar i que puguem exercir de lobby, si treballem plegats colze a colze podrem aconseguir bons resultats", ha assenyalat.

 

Participació