SabaCirc es desentén del procés Construint Ciutat 2017 per falta d'entesa amb l’Ajuntament

SOS Pallassos Perillassos demana la retirada al govern en considerar que “no entén el projecte” | La proposta va rebre més de mig miler d’adhesions en el procés obert per l’Ajuntament

El projecte està liderat per Toni Porcar
El projecte està liderat per Toni Porcar | Juanma Peláez
Redacció
20 de febrer del 2017
Actualitzat a les 10:09h
L’entitat SOS Pallassos Perillassos de Sabadell ha demanat a l’Ajuntament que retiri el projecte SabaCirc dels pressupostos participatius Construint Ciutat 2017 en considerar que no l’han entès. L’entitat assegura haver perdut la confiança en l’Ajuntament després d’haver reorientat la seva proposta i haver apartat els impulsors de la co-direcció.
 
En un comunicat, l’associació cultural destaca que la seva proposta passava per crear un festival de circ social als barris, mentre que el consistori vol destinar el 66% del pressupost a sis companyies que consideren que no s’ajusta a l’esperit del projecte, que va rebre 531vots en el procés participatiu. “Després de quatre reunions realitzades amb tècnics de les regidories de Cultura i Participació Ciutadana de l’Ajuntament per perfilar el projecte, SOS Pallassos ha arribat a la conclusió que l’equip tècnic no entén el projecte, l’ha reorientat totalment; sense tenir en compte el que va votar la ciutadania, i a més, no permet que el nostre equip, format per professionals del món del circ i les arts escèniques, la producció cultural, la comunicació i l’economia social- hi participi en la co-direcció”, apunten en el comunicat.
 
Per aquest motiu, apunten que “l’entitat ha perdut la confiança amb l’equip municipal que pretenia executar el projecte, que compta amb un pressupost municipal de 49.000 euros”, i que a més renuncien a aquests diners. El projecte passava per promoure la implicació del veïnat dels barris on es desenvolupés el festival, amb la finalitat d’utilitzar el món del circ per vehicular la cohesió social, incorporant companyies emergents.
 
Amb tot, denuncien que l’Ajuntament ha reorientat el projecte de manera unilateral, suprimint objectius bàsics: participació del voluntariat de la ciutat, premis de circ Ciutat de Sabadell, concurs del cartell del festival, cerca de finançament complementari per garantir la sostenibilitat, i comunicació dels actes als ciutadans​ pels mitjans de l’entitat.
 
Paral·lelament, apunten que l’Ajuntament ha modificat el pressupost original presentat i en proposa un d’alternatiu que perjudica i limita l’acció social del festival. Així, el nou pressupost preveu destinar 33.000 euros (el 66% del pressupost global) per a espectacles de companyies professionals consolidades, i per contra, només vol destinar 3.000 euros per a la programació de companyies emergents. “Per tant observem un gran desequilibri en l’assignació pressupostària presentada per l’Ajuntament”, afegeix.
 
L'Ajuntament assegura que és un malentès 

Pel seu cantó, l’Ajuntament, a través d’un comunicat, assegura que l’entitat va confondre l’objectiu del procés participatiu. “Hi ha hagut algunes confusions en l’objecte i el propòsit del Construint Ciutat, ja que en cap cas es tracta d’una convocatòria oberta de subvencions”, assenyala la regidora de Cultura, Montserrat Chacon.
 
Amb tot, agraeixen la proposta traslladada i respecten la decisió d’apartar-se del procés.