Sant Cugat renovarà tot l'arbrat de la rambla del Celler

L'acció forma part del té Pla director del verd urbà que pretén reordenar i millorar paisatgísticament l’entorn verd de la ciutat

Aspecte que tindrà la rambla amb els nous til·lers
Aspecte que tindrà la rambla amb els nous til·lers | Ajuntament de Sant Cugat
Redacció
16 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:28h
L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès renovarà tot l'arbrat de la rambla del Celler. L'actuació, que permetrà canviar els pollancres, ja molt envellits, per til·lers, s'emmarca en el Pla director del verd urbà del municipi. El document recull l'estratègia municipal per al període 2017-2033 i guiarà les actuacions municipals en matèria de gestió i planificació de totes les zones verdes del municipi: parcs, jardins i arbrat.

Actualment la rambla del Celler compta amb un arbrat envellit i al límit del seu desenvolupament vital. Els efectes són assecades de branques, aparició de fongs paràsits, pèrdua de vigor, mort prematura i inclús risc de caiguda. Per posar-hi solució es renovaran el 100% dels pollancres i s’incorporaran espècies nobles més duradores i variades, on dominarà el til·ler argentat.

La primera fase de la renovació es farà del 20 de febrer al 24 de març en el tram de la rambla del Celler, entre els carrers de Sant Medir i de Montserrat. Es plantaran 83 arbres, majoritàriament til·lers i algunes koelreutèries. També es canviarà el sistema de reg i es milloraran parterres.

Posteriorment tindrà lloc una segona actuació entre la tardor d'aquest any i l'hivern del vinent. Afectarà el tram central entre el carrer de Montserrat i la part final de la rambla i consistirà en substituir la resta dels pollancres.


L'objectiu del Pla

El Pla vol analitzar l’entorn verd de la ciutat, definir els criteris que s’han de seguir per fer un manteniment sostenible i consolidar i millorar el conjunt d’aquest patrimoni natural del municipi. La voluntat és seguir millorant la qualitat urbana de la ciutat i, per tant, la qualitat de vida dels seus habitants. Com és sabut, els arbres retenen contaminants atmosfèrics i alliberen oxigen per millorar la qualitat de l’aire.

Entre d’altres mesures, el Pla preveu potenciar l’ús racional de l’aigua –incorporant als parcs més espècies arbustives adaptades al clima mediterrani-, aposta per fer ús exclusiu d’adobs orgànics i prioritza l’ús de tractaments naturals per fer control de plagues. També es contempla potenciar el verd urbà com a element educatiu i divulgatiu.


“Sant Cugat és capdavantera en aplicar un urbanisme verd”, ha remarcat l’alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, que ha dit que la ciutat vol seguir sent un referent. La posada en marxa d’aquest Pla, ha detallat Conesa, “busca seguir millorant la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans", Així mateix ha afegit que pretén "garantir el dret a respirar aire pur i el dret d’accés a la natura”.

Arbres i parcs, marca d’identitat de Sant Cugat

El Pla preveu mantenir el nombre d’arbres, ja que Sant Cugat gaudeix d’una ràtio molt elevada. En aquests moments a través de la diagnosi del Pla s’han comptabilitzat exactament 52.442 arbres urbans (arbrat viari, arbrat als parcs i arbrat a part dels espais de transició entre la trama urbana i la zona forestal).

Aquesta xifra, però, encara no és definitiva ja que no s’ha pogut comptabilitzar la totalitat dels arbres en els espais de transició (pendents d’ordenació) ni els arbres a Valldoreix. Una vegada comptats tots els arbres que hi ha en aquestes zones el nombre podria arribar aproximadament als 80.000 arbres o més, gairebé com tanta població hi ha a Sant Cugat.

Per tant, la ràtio aproximada al municipi és d’un arbre urbà per cada habitant.   
A més a més, Sant Cugat disposa de gairebé 300 hectàrees d’espais verds. De fet, a Sant Cugat tota la població disposa d’espais verds a menys de 300 metres de casa seva. Pel que fa a la ràtio, per cada habitant de Sant Cugat hi ha 33’3 m2 de zona verda mentre que de mitjana als municipis de la demarcació de Barcelona aquesta ràtio és de 10’9 metres quadrats