agricultura

La pagesia del Vallès Occidental es reivindica per no desaparèixer del tot

Una vintena de tractors del Vallès Occidental participaran a la mobilització de la Unió de Pagesos | El sector primari és minoritari a la comarca, però encara queden diversos camps repartits pel territori dedicats majoritàriament al conreu de cereals

per Albert Prieto , 27 de gener de 2017 a les 17:00 |
L'espai entre Sabadell i Terrassa conté encara una destacada zona agrícola | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Malgrat que el primari és un sector minoritari a la comarca, la pagesia del Vallès Occidental participarà activament en la mobilització prevista per als dies 26, 27 i 28 de gener, convocada per la Unió de Pagesos. Es calcula que una vintena de tractors del Vallès Occidental hi prendran part. D'arreu de Catalunya se n'esperen uns 200, a més de nombrosos pagesos que arribaran en autocar a Barcelona. Explica el responsable del sindicat al Vallès, Francesc Bancells, que la mobilització d'aquesta setmana ha de ser la culminació de les protestes que s'han anat fent arreu del camp català durant l'any passat.
 

Segons el responsable comarcal de la Unió de Pagesos, les retallades en les ajudes al sector han passat factura al camp vallesà. Han incidit en un malestar general i en empreses locals que "han vist qüestionat el seu projecte de futur". Bancells manifesta que si bé les retallades vénen donades des de Brussel·les, la gestió del govern espanyol ha provocat que en algunes zones es retallin els ajuts un 2%, mentre que aquí arriben pràcticament al 15%. La renda agrària, diu, ha disminuït un 39% en el període entre el 2001 i el 2015.
 

La pagesia de la comarca reclama que es duguin a terme els plans de millora al camp, s'implementin les ajudes de mesures agroambientals, s'aposti per l'agricultura i la ramaderia ecològiques i es continuï treballant per la incorporació dels joves al camp. Aquest últim aspecte, diu, és l'únic que s'està complint, malgrat la dificultat de trobar jovent que vulgui viure del camp. Bancells destaca que tenen l'esperança que la consellera els escolti, sobretot en el context de "construcció d'un nou model de país". "Sense pagesia, és un país que neix coix", afirma. 

Els antics camps, sota l'asfalt

En un altre temps havia estat una comarca plenament agrícola. Després, l'agricultura va conviure amb la incipient activitat industrial. Però en l'actualitat, el Vallès Occidental compta amb escassa activitat del sector primari. Molts antics camps van desaparèixer pel creixement urbanístic del segle passat.

Entre 3.000 i 4.000 hectàrees de la comarca es dediquen actualment al conreu, principalment al secà, tot i que hi ha algunes zones d'horta. La zona est, la limítrof amb el Vallès Oriental, és la zona amb més camps en actiu. De fet, de les dues comarques del Vallès, l'Oriental conserva encara més nuclis agrícoles, mentre que l'Occidental té escassos nuclis molt repartits al territori que fan pràcticament invisible el paper de la pagesia.
 
La pagesia al Vallès Occidental té el seu epicentre a Santa Perpètua de la Mogoda, amb la cooperativa La Perpetuenca com a centre de referència. Allà va a parar bona part de la collita dels productors de la zona. Un dels punts forts de la cooperativa és la producció de pinsos amb els cereals dels camps vallesans.
 
La resta de zones conreades a la comarca es reparteixen pel voltant de les grans ciutats: al Parc Agrari de Sabadell vora el riu Ripoll, a l'Anella Verda de Terrassa, a la rodalia de Rubí (can Xercavins, can Roig, can Serra) o a Torre-negra, a Sant Cugat. "Les millors terres estan sota l'asfalt", confessa Francesc Bancells, responsable comarcal de la Unió de Pagesos, el sindicat majoritari al Vallès.

 

Participació