Les obres a la plaça Catalunya deixen al descobert una torre i muralla medievals

Es tracta d'una estructura que data del segle XIV | La troballa no endarrerirà la reforma i ara s'estudiarà si deixar-ne un tram al descobert o simplement deixar-ho catalogat

per Laia Solanellas, 3 de febrer de 2015 a les 12:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La troballa s'ha fet entre el Pallol i el carrer de les Galanes. Foto: Laia Solanellas
 

No es pot parlar de sorpresa, però sí d'il·lusió, amb el descobriment en el transcurs de les obres per reformar íntegrament la plaça Catalunya de Reus. El consistori ja preveia que hi podria haver una troballa i per això tot el moviment de terres està supervisat per l'arqueòleg Pere Lluís Artigues, i poc després de l'inici d'aquestes l'Ajuntament de Reus ja ha mostrat la primera joia. Es tracta d'un tram de la muralla medieval que envoltava la ciutat el segle XIV així com una nova torre de vigilància.


Tal com ha explicat l'historiador reusenc Jaume Massó, al llarg dels anys s'han anat trobant trams de la muralla i torres com les que es poden observar a la sortida del pàrquing del Pallol, i per tant «era previsible que aquí també se'n trobessin». Però la vàlua de la troballa recau en que aquesta era una de les zones que no estaven documentades fins al moment, i que es troba entre el Pallol i el carrer de les Galanes. Massó també ha explicat que en aquest tram de les obres encara es pot trobar una altra torre que en el seu temps podria ser que fos una de les portes d'entrada a  la ciutat, i que es faran excavacions per cercar el fossat on «pot ser que hi hagi restes ceràmiques» i altres objectes.
 

Imatge de la part de la torre de la muralla de Reus que s'ha descobert. Foto: Laia Solanellas


Ara la feina és dels arqueòlegs pel que fa a la documentació, i es creu que aquesta torre podia tenir uns deu metres d'alçada i 1,50 metres d'amplada, «similars a les muralles de Montblanc». Pel que fa la conservació o exposició d'aquestes restes, l'arquitecte municipal Gabri Bosques ha assenyalat que «es mirarà si es deixa algun tram a la vista o si es senyalitza», i ha assegurat que aquesta troballa «no endarrerirà les obres de la plaça Catalunya perquè es poden fer les dues tasques de forma paral·lela». Pel que fa l'alcalde, Carles Pellicer, ha dit que aquest descobriment «dóna una nova visió a aquesta zona» que ara s'estava reorganitzant amb una reforma «molt necessària» i que continuarà l'any vinent amb obres a la plaça de la Sang.
 

Croquis de tota la muralla que envoltava la ciutat. Foto: Laia Solanellas

 

Participació