L'Agència Reus Promoció estrena nova seu al carrer de Sant Joan

La seu es troba a l'antic dispensari antituberculós i aquesta setmana ja ha entrat en funcionament | Divendres a la tarda l'alcalde Pellicer l'inaugurarà

per Redacció, 29 de gener de 2015 a les 12:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de gener de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Entrada de la nova seu de l'Agència Reus Promoció, al carrer de Sant Joan. Foto: Guillem RS.


L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, inaugura aquest divendres, 30 de gener, a les set de la tarda, la nova seu de l’Agència Reus Promoció a l’antic dispensari antituberculós, el petit edifici modernista situat al número 34 del carrer de Sant Joan. L’Agència ha iniciat aquesta setmana el servei des de la nova seu, una vegada finalitzat el trasllat des de les dependències de la raval de Robuster. El nou equipament ha obert al públic com a nova seu de Reus Promoció i com a punt d’atenció de suport a l’oficina d’informació central, ubicada als baixos del Gaudí Centre, a la plaça del Mercadal.


L’alcalde explica que «la compra i la rehabilitació de l’edifici modernista ens ha permès posar en valor el patrimoni arquitectònic de la ciutat i, a la vegada, dotar l’Agència Reus Promoció d’una seu i una ubicació privilegiades. Per primera vegada des que es van crear als anys vuitanta, els serveis municipals de Turisme tindran seu pròpia. És un fet significatiu, que demostra l’aposta del consistori per la promoció integral de la ciutat, com a política de suport i de dinamització de les activitats econòmiques que hi estan relacionades».

El projecte de reforma de l’antic dispensari antituberculós, elaborat pels serveis tècnics de la Regidoria d’Arquitectura i Urbanisme i amb un pressupost d’adjudicació de 123.218,91 euros, ha previst la redistribució de l’espai per al nou ús, la neteja exterior, l’enjardinament, la instal·lació de climatització i l’adaptació de instal·lacions a normativa. Així, les obres han permès transformar l’espai per habilitar-hi quatre espais: de treball, de reunions, d’atenció al públic i d’arxiu. L’actuació ha donat lloc a un vestíbul on s’obre el taulell d’atenció al públic i de suport a l’oficina d’informació central.

En aquest sentit, les obres de rehabilitació han reemplaçat el fals sostre i han substituït les finestres en mal estat i totes les portes. El sistema de climatització i de renovació d’aire s’ha canviat completament, i també s’ha actuat en el clavegueram. Finalment, s’ha repassat la instal·lació elèctrica i s’ha habilitat la xarxa informàtica i de telefonia. La finca té una superfície aproximada de 295 metres quadrats, dels quals 169 es troben ocupats per l'edificació en planta baixa i 126 pel recinte del jardí.

Un edifici amb història


L’antic dispensari antituberculós, o antic hospital de malalties del tòrax, és un petit edifici d’aparença modernista construït l’any 1849 per l’arquitecte Joan Rubió Bellver. S’hi accedeix per un petit jardí davanter amb tanca de pedra i reixa de ferro. La portalada feta de carreus que conserva la tanca del jardí és l’única resta arquitectònica del convent de monges carmelites que ocupava part de l’actual plaça del Prim, enderrocat el 1868. L’edifici és, de fet, un annex de l’antic Hospital de Sant Joan per al tractament de malalties relacionades amb la tuberculosi en l’època de la seva construcció.

Edifici d’estil eclèctic, amb trets modernistes i neoclàssics, està catalogat en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Històricoartístic i Natural de Reus. La protecció afecta l’arquitectura original de l’edifici, els seus elements ornamentals i decoratius, i el jardí. Recentment, l’edifici es trobava ocupat per diverses associacions paraassistencials, a les quals el consistori va buscar un emplaçament alternatiu. L’any 2012, l’Ajuntament de Reus va comprar l’antic dispensari antituberculós a la Generalitat de Catalunya per un import de 202.965,05 euros.

 

Participació