Bangla Desh demanarà la detenció de Mayor mitjançant la Interpol

No és habitual que l'Estat extradeixi els seus ciutadans | Demanarà la informació de la causa i serà jutjat per jutges d'aquí

per Redacció , 30 d'abril de 2013 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
David Mayor Rico (foto petita). Imatge de l'esfondrament a Dacca Foto: ReusDiari.cat

ACTUALITZACIÓ 08.00h, dimarts 30 | Bangla Desh podria recòrrer a la Interpol


La policia bengalí té ara mateix sobre la taula dues possibilitats de detenir al reusenc que, segons ells, és coresponsable de l'enderroc d'un taller tèxtil i de la mort de quasi 400 persones a Dacca, la capital de Bangla Desh: poden demanar a la policia internacional, la Interpol, una ordre de detenció a nivell mundial o, per altra banda, fer una petició diplomàtica a l'Embaixada espanyola si creuen que David Mayor Rico es troba en territori estatal. Fonts oficials del govern de Bangla Desh segueixen reclamant a Mayor tot i que encara no està clara la seva implicació en aquest esfondrament terrible.

També desconeix si el català està inclòs en el plec de càrrecs que tramita el jutge encarregat del cas, Wasim Sheikh. Per aquests fets ja ha estat detingut el seu soci Aminul Islam i la resta de propietaris de empreses tèxtils que treballaven a l'edifici. Segons Europa Press, és la policia local la què haurà de comunicar les seves sospites al jutge que investiga la causa; en cas que opti per Interpol, el magistrat s'ha de posar en contacte amb l'oficina que aquest organisme té a Bangla Desh, que al seu torn l'hi comunica a la Secretaria General perquè ordeni una ordre de recerca i captura internacional. Si s'accepta i es fa de manera urgent, en poques hores el nom de David Mayor ja podria sortir a la llista de persones que aquest organisme internacional cerca a nivell mundial.

Amb tot, és complicat que l'Estat espanyol autoritzi l'extradició de Mayor a Bangla Desh. En aquests casos, la justícia espanyola podria reclamar tota la informació a les autoritats locals i jutjar a Mayor a l'Estat espanyol.

ACTUALITZACIÓ 13.00h, dilluns 29 | El sospitós viu a Barcelona, segons la seva mare


La mare de l'empresari reusenc buscat per la policia de Bangla Desh ha parlat, i segons explica Europa Press, ha desvelat que el seu fill no es troba imputat i que viu a Barcelona. Segons la mare, Charo Rico, el copropietari de Phathom-TAC «està recopilant tota informació possible» per ajudar a esclarir l'esfondrament de l'edifici de les afores de Dacca. La policia espanyola i el Mossos d'Esquadra, segons fonts d'EP i també de l'agència espanyola EFE, encara no tenen cap ordre internacional de detenció contra David Mayor Rico.

La mare ha explicat que l'empresari es trobava a l'Estat quan es va produir l'accident a Bangla Desh i que no hi està relacionat, insisteix. «Fa deu anys que treballa per la gent de Bangla Desh», ha comentat a Europa Press. La Cambra de Comerç de Reus ha explicat que mai havia tingut relació amb aquesta empresa que té la seu a la ciutat de Reus, concretament, al carrer Galera número 22.

ACTUALITZACIÓ 08.00h, dilluns 29 | Mayor Rico podria estar a l'Estat

Segons informacions donades per TV3, Mayor (foto) segueix cercat per la policia però tot apunta que el reusenc està a l'Estat espanyol i ahir va ser vist en una celebració familiar. Amb tot, la policia catalana encara no tenen l'ordre de detenció contra el reusenc.

Mayor Rico estaria imputat per un presumpte delicte d'homicidi imprudent en l'àmbit d'empresa. Segons el que es pot conèixer de les webs de l'empresa, Mayor era l'encarregat comercial de l'empresa i la seva missió era portar clients al taller de Dacca. Caldrà veure la implicació real de Mayor en l'esfondrament de l'edici de Bangla Desh. El número de morts en l'esfondrament no s'atura

ACTUALITZACIÓ 21.00h, diumenge 28 | Segueix activa la cerca de Mayor

La policia bengali manté activa la cerca i captura de Mayor Rico, el reusenc que està considerat el sospitós número quatre d'aquesta desgràcia de Bangla Desh. Els administradors de la pàgina web de l'empresa l'han fet caure i s'han esborrat els noms dels clients de Phantom-TAC.

ACTUALITZACIÓ 10.00h, diumenge 28 | Un reusenc en cerca i captura

Segons l'agència de notícies AFP, un empresari reusenc, copropietari d'una fàbrica de roba a l'edifici que es va esfondrar als afores de Dacca, és considerat com un dels principals sospitosos en la investigació. Així ho ha confirmat aquest diumenge la policia del país. David Mayor és el director general de Phantom-Tac, un empresa conjunta a parts iguals entre Phantom Apparels (de Bangla Desh) i Textile Audit Company (de Catalunya), i que tenia un taller de més de 2.000 metres quadrats a l'edifici esfondrat, segons el lloc web de l'empresa.

Mayor i els propietaris d'altres quatre empreses estan subjectes a una investigació preliminar per «homicidi per negligència», un delicte castigat amb cinc anys de presó, va dir a l'agència AFP fonts de la policia del país.

Els supervivents van dir que els treballadors que treballen a l'edifici s'havien preocupat públicament la tarda de l'esfondrament per les esquerdes a l'edifici, però que els seus caps els van obligar a seguir amb el seu treball, fent cas omís dels seus advertiments. L'any 2009, David Mayor va explicar a AFP que ell també dirigia un centre d'educació per a dones a Bangla Desh. «Som una fàbrica. Cada centau compta. No som una ONG, però també tenim preocupacions socials», va afirmar llavors.

 

Arxivat a:
Societat
Participació