Les papallones

per Màrius Domingo , 4 de maig de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una característica més de la primavera, des del punt de vista del naturalista, és l’espectacular esclat de les papallones. No es pot dir que no n’hi hagi tot l’any, de papallones, però és ben evident que a la primavera és quan hi ha més abundància de la forma adulta d’aquests insectes, el que se’n diu imagos. Perquè el més espectacular d’aquest grup d’insectes, a banda dels colors i el vol, és el seu cicle vital: la metamorfosi.
 


Blava encintada, ‘Agrodiaetus damon’. Foto: Màrius Domingo.


Tothom sap que les papallones adultes ponen ous, dels ous en surten erugues, les erugues es transformen en crisàlides, que solen amagar-se dins de capolls i, finalment, d’aquests en surten imagos, és a dir, papallones adultes.Papallona del rave, ‘Antocharis belia’. Foto: Màrius Domingo.


Si ens endinsem a la seva biologia, hi trobarem curiositats molt grans, com ara que ja havien inventat el cinturó de castedat o que n’hi ha que fan una metamorfosi inversa, és a dir, tornant-se més senzilles i indefenses.Blanqueta de l'espinaler, ‘Aporia crataegi’. Foto: Màrius Domingo.


El món de les papallones és fascinant i ha omplert pàgines i pàgines, fins i tot ha inspirat art, religió…

Solament a Europa, tenim quatre-centes quaranta espècies diferents de papallones, i a la regió mediterrània n’hi ha un gran percentatge, gràcies a la variabilitat i a la bondat del clima.


Papallona de doble cua, ‘Iphiclides feisthamelii‘. Foto: Màrius Domingo.


A més a més, a dia d’avui ja no cal ni tan sols capturar-les. Al nostre bloc específic, per exemple, podeu veure totes les fotos que hem anat fent en poc temps sense ni tan sols tocar-ne cap que no hàgim trobat morta. També hi podreu trobar recomanacions dels llibres més útils.


Papallona rei, ‘Papilio machaon’. Foto: Màrius Domingo.

 
Apa, sortim a cercar-les!

 

Participació