Terra de formatges (III)

El formatge Sant Gil d’Albió

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 13 d'abril de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Josep Martí.

Última entrega de la minisèrie de formatges amb un clàssic de la zona: el formatge Sant Gil d’Albió. Pioners a les nostres comarques en l’elaboració de formatges, començaren l’any 1986 amb la idea de complementar el cultiu del cereal. L’explotació està situada al petit poble d’Albió, que pertany al municipi de Llorac, que a la vegada pertany a la Conca de Barberà, però molt a prop de la Segarra.


Foto: Josep Martí.

Gairebé tot el formatge que elaboren és de cabra murciana. La llet la compren en granges de les quals es queden tota la producció. Treballen amb els mateixos ramaders des de fa anys. Produeixen al voltant de 65 tones de formatge a l’any, de les quals el 35% o 40% venen a l’exportació, principalment i de fa anys als Estats Units. També venen a alguns països del nord d’Europa. Pel que fa al mercat interior, comercialitzen al País Valencià, una mica a Mallorca i al Principa,t on treballen directament amb botigues i clients de tota la vida a més de tenir una bona xarxa de distribuïdors. És una explotació familiar que dóna feina a sis persones a banda dels de casa.

Foto: Josep Martí.

El principal producte que elaboren és el formatge de cabra garrotxa Sant Gil d’Albió amb una maduració de sis setmanes i la pell florida, característica que li dóna un toc de bodega.

Foto: Josep Martí.

És molt recomanable visitar l’explotació, sobretot per l’entorn de la vall del riu Corb, una zona bastant desconeguda a cavall entre la Conca de Barberà, la Segarra i l’Urgell, però que val molt la pena.
 

   
Foto: Josep Martí.

 

Participació