Reus multarà les persones que vagin amb burca i nicab tot i les pressions

Un segon informe del secretari municipal obre la porta a tenir en compte la sentència d'Estrasburg que no fa prevaldre d’una manera expansiva la llibertat religiosa a l'hora de sancionar l'ús del burca al carrer

per Guillem RS , Reus, 17 de juliol de 2014 a les 09:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una dona amb burca intentant entrar a l'Ajuntament de Reus. Foto: delCamp.cat.

No hi haurà cap canvi en l'ordenança que preveu aprovar l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, en el ple de demà, 18 de juliol, al matí. Tot i les pressions mediàtiques i polítiques dels darrers dies, el consistori vol aprovar l'Ordenança del Civisme que preveu, entre altres molts aspectes , la regulació de l'ús del vel integral, el burca i el nicab en espais públics. La normativa, que comptarà amb els vots del govern municipal, format per CiU i el Partit Popular, prohibeix i proposa una sanció de fins a 750 euros a les persones que vagin amb la cara tapada en edificis públics, pel carrer, o facin ús dels autobusos municipals. 


L'Ordenança de Civisme comptarà amb els vots negatius de l'oposició, però també amb alguns esculls legals que Pellicer, segons han explicat fonts municipals a ReusDiari.cat , ja té previstos com superar. Un informe del secretari municipal apunta que no es podran sancionar persones que vagin amb la cara tapada fent ús de la seva «llibertat religiosa» i s'aferra, aquest informe, en la sentència del Tribunal Suprem. L'informe del secretari municipal creu que la Guàrdia Urbana de la ciutat podria multar la persona que no vulgui mostrar el rostre però en cap cas no per portar només el vel integral tapant el seu rostre. Tot i això, des de l'Ajuntament es vol tirar endavant aquesta ordenança estrella sense tornar a canviar ni una coma del redactat. L'alcalde ja va treure dels articles sobre la vestimenta al carrer les paraules burca  i nicab  per tal de donar més força al que realment volen: la seguretat i la convivència a la ciutat. 

Ara bé, quan la norma hagi estat ratificada ple municipal i sigui publicada al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona , l'Ordenança de Civisme entrarà en vigor i des del consistori es demanarà als comandaments de la Guàrdia Urbana que la facin complir. Si agents de la policia reusenca veuen una persona amb la cara tapada —en els supòsits que preveu la norma que s'aprovarà demà divendres— , aixecaran una acta de proposta de sanció que, tal com detalla l'articulat, podria arribar fins als 750 euros. Serà llavors quan els jutjats competents, si la persona presenta un recurs contra la sanció al·legant la seva llibertat religiosa, els que podran aturar o retirar la multa contra la persona que sigui trobada per la ciutat amb la cara tapada. 


Un informe complementari, després de la sentència d'Estrasburg

El primer informe del secretari municipal, amb data 2 de juny, és el que apuntava la impossibilitat de sancionar persones que vagin amb la cara tapada pel carrer si és per alguna particularitat religiosa, però el mateix secretari, en data 11 de juliol, després de la sentència del Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg que avala aquesta llei a França, reconsidera algunes de les seves interpretacions en un nou informe. El mateix secretari obre la porta a tenir en compte la sentència d'Estrasburg, que, segons ell, «divergeix essencialment de la sentència del Tribunal Suprem espanyol de 14 de febrer de 2013, que fa prevaldre d’una manera expansiva la llibertat religiosa» tot i que deixa clar que, de moment, no té efectes en la legalitat espanyola, ja que ni les Corts ni el Parlament de Catalunya no han regulat en aquesta matèria, com sí que ha fet França. Amb tot, l'informe sí que explica que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha iniciat els tràmits per regular l'ús del vel integral, el burca i el nicab en espais públics en territori català per motius de seguretat, una llei que, en aquest cas sí, estaria avalada per la sentència d'Estrasburg. El secretari municipal tanca el seu segon informe sobre l'Ordenança de Civisme assegurant que «s’ajusta a les competències municipals en aquest àmbit». 


Des del consistori es creu que l'aprovació de la llei que està redactant la Conselleria d'Interior «tancarà el cercle i donarà les màximes garanties jurídiques tant a l’ordenança —que ja les té— com a la seva aplicació» i a les possibles sancions que interposarà la Guàrdia Urbana contra les persones que vagin amb la cara tapada, sigui un burca, un nicab o un passamuntanyes.

 

Participació