Els càrrecs de confiança i els assessors dels partits de Reus costen 600.000 €

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, fa públiques les retribucions dels regidors i els funcionaris | Cada partit reusenc disposa d'un assessor pagat pels ciutadans

per ES/Redacció , Reus, 4 de juny de 2014 a les 12:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Pellicer acompanyat de la regidora que cobra més del consistori, Montserrat Vilella. ReusDiari.cat.

En el marc del compromís de transparència amb la ciutadania que va expressar l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, el consistori reusenc ha fet públic a la seva web un llistat d’indicadors sota el nom d’Infoparticipa, en què els ciutadans poden consultar la informació completa sobre les retribucions exactes percebudes pels càrrecs electes de l’Ajuntament, que ja va avançar en exclusiva ahir ReusDiari.cat, com també el pressupost municipal, el catàleg de llocs de treball i el perfil del contractant, entre altres.


Tot i que les dades dels sous que ha facilitat el consistori no són tan específiques i clares com les que va avançar ReusDiari.cat ahir, segons l’Ajuntament els indicadors facilitaran que la ciutadania pugui avaluar l’acció de govern a partir del coneixement de com es gestionen els recursos públics i de com s’organitza l’administració pública. El consistori ha estructurat la informació de manera que la ciutadania pot conèixer detalls sobre qui són els seus representants polítics, com es gestionen els recursos col·lectius, com s’informa d’aquesta gestió i quines eines s’ofereixen per a la participació ciutadana en el control democràtic. Alguns d’aquests indicadors s’aglutinen en un espai creat al web Reus.cat i que es basa en els paràmetres que avalua el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

En aquesta línia, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha reiterat que «la voluntat del Govern de Reus és anar incorporant noves eines i informacions que facilitin la transparència en la gestió per tal que la ciutadania pugui participar i avaluar amb coneixement de causa els processos de presa de decisió per part dels governants». Per altra banda, la publicació també respon a les reclamacions del PSC, que fa quatre mesos que demana reiteradament aquestes dades, encara que, després que aquest mitjà «descobrís» els sous, el portaveu dels socialistes Andreu Martín va dir que les dades «no eren correctes i estan manipulades»


Rànquing dels més ben i els més mal pagats

A banda de conèixer les retribucions dels càrrecs electes, els ciutadans poden descobrir quines són les retribucions dels funcionaris del consistori i també el cost dels càrrecs de confiança, en què es detalla el que cobren els assessors dels grups municipals, xifra que ascendeix a gairebé 600.000 euros. Pel que fa l'assessor de CiU el seu sou és de 46.000 euros; en segon lloc, el del PSC cobra 36.000 euros; el del PP 35.000 euros; pel que fa al d’Ara Reus, la seva retribució és de 23.000 euros, i, finalment, el de la CUP amb 23.000 euros. Aquests sous s'han de sumar a la llista de retribucions que cobren els partits pel simple fet de tenir representació al consistori, com va avançar ahir ReusDiari.cat


Per altra banda, el cost que han d'assumir els reusencs pel personal directiu és de 300.000 aproximadament, dels quals el més ben pagat de tots és el gerent de Serveis Generals amb una retribució de 86.000 euros, amb una diferència de gairebé 25.000 respecte del segon directiu, el gerent de l’àmbit de Serveis Econòmics. Respecte al cap de comunicació i excap local de CDC, Màrius Pàmies, i el periodista Josep M. Arias, director de Comunicació Corporativa, s’emporten cada un anualment uns 61.000 euros, amb un sou mensual de 4.500 euros aproximadament.

Entre els funcionaris més ben pagats també es troba el cap de la Guàrdia Urbana, que costa a la ciutadania 53.000 euros a l’any, i el cap de Recursos Humans amb 61.000 euros. Pel que fa als funcionaris que menys costa mantenir, són els que només disposen del certificat d’escolaritat en què el que menys cobra és un netejador que s’emporta anualment 15.000, i el que més, amb la mateixa categoria d'estudis, un peó especialista amb gairebé 20.000 euros.

 

Participació