Torna el bust reliquiari de Sant Pere

Un any després d'arribar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, la imatge de Sant Pere torna a lluir

per Laia Solanellas, Reus, 6 de maig de 2014 a les 13:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'obra data de l'any 1696 i surt per la processó de Sant Pere. Foto: Laia Solanellas.

Gairebé un any després el bust reliquiari de Sant Pere torna a la Prioral. El passat 11 de juny la figura va ser portada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per tal de ser restaurada perquè es trobava molt malesa, sobretot la part de la bocamànega de la mà esquerra que pesa 1.041 grams, la que sosté les claus, la qual corria el perill de caure en una sotragada durant la processó de sant Pere. El bust, fet de plata, s'ha netejat manualment, i també s'han fet diferents reparacions a la imatge així com a la peanya, que s'ha reforçat amb una estructura interna de fusta.


La peça, que data del 1696 i és obra de Francesc Via, tornarà a sortir a la processó de Sant Pere enguany i ho farà brillant amb tot el seu esplendor. El prior ha celebrat amb «il·lusió» els treballs fets dient que «era una restauració necessària», i ha assegurat que «la talla original del 1626 no tornarà a sortir mai més», i és que durant la Festa Major de l'any passat va ser aquest bust de fusta policromada el que va sortir a la processó, un fet que no passava des de feia 300 anys.

Davant d'un nombrós públic, el bust reliquiari totalment restaurat ha tornat a ser posat a l'armari dels tres panys fins que arribi el 28 de juny, moment en què els reusencs i reusenques podran tornar a veure la imatge de sant Pere. A l'acte hi han assistit l’alcalde, Carles Pellicer, el prior de sant Pere, Creu Sàiz, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, el responsable de Patrimoni de l’Arquebisbat de Tarragona, Antoni Martínez Subias i la restauradora de la peça, Montserrat Cañís. 

Martínez Subias ha destacat la importància d'aquesta obra i el seu reliquiari «perquè a Catalunya hi ha molts pocs reliquiaris i aquesta peça és molt singular». També ha lamentat que la gran col·lecció de calzes que hi ha a la Prioral o les relíquies de sant Pere i sant Bernat Calbó no es puguin mostrar al públic «per falta d'espai». La restauració, pagada en un 70% per la Generalitat de Catalunya i un 30% l'Ajuntament de Reus, ha tingut un cost d'uns 5.300 euros.

El bust reliquiari ha estat totalment restaurat. Foto: Laia Solanellas. 

 

Participació