Tutorial del Jacob's Ladder

per NacióReus , 6 de maig de 2014 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Quan era petita, els meus pares van regalar-nos un joc curiós que encara roda per casa. Es tracta d'una tira de fustes unides amb cintes que un cop es desplega es genera un efecte òptic hipnotitzant. No en tenia ni idea de com es deia, fins fa pocs dies. Buscant pel Google vaig descobrir que es diu Jacob's Ladder (‘escala de Jacob’, amb referència al somni que va tenir aquest personatge bíblic en què se li apareixia una escala que anava fins al cel amb àngels que pujaven i baixaven). 
Foto: chipdesabilityaids.


És un dels jocs òptics més antics del món: la llegenda diu que n'hi havia un a la tomba de Tutankamon. Tot i que sembla que és una joguina de caràcter universal, s'han trobat indicis de la seva existència també a l'Amèrica precolombina. A Mèxic se'l coneix com a tablitas mágicas i és un joc molt popular.

L'original és de fustetes, fet que dóna més consistència i un so particular al joc. Però es pot fer amb qualsevol material: xocolatines, fitxes del dominó, bitllets, cartes, cromos, reposagots…, fins i tot amb telèfons mòbils! Jo us porto la meva versió feta de cartró.
Aquí teniu el llistat de material:

— Cartró
— Paper per folrar el cartró (no és imprescindible, però quedarà més boniquet)
— Cinta de dos colors diferents (he fet servir Raso, però us servirà qualsevol)
— Tisores
— Pega
— Cinta adhesivaFolreu una banda del cartó amb el paper bonic i talleu 12 rectangles (els meus fan uns 6 × 5 cm). Talleu també la cinta; en necessitareu dues tires d'un mateix color i una d'un altre. Cada cinta ha de tenir la mateixa mida que tots els rectangles junts posats en filera:Agafeu el primer cartró, poseu pega per la part del darrere  i col·loqueu les cintes així:


Per assegurar-les enganxeu una tireta de cinta adhesiva.

Agafeu un altre cartronet, poseu pega per la part del darrere i enganxeu-lo damunt del primer:Ara canvieu de direcció les cintes damunt del cartró, sense enganxar-les (i sense que es toquin).Poseu pega a un altre cartró, però col·loqueu-lo de manera que la part encolada quedi mirant cap amunt per poder enganxar les tires (que tornen a canviar de direcció).Tapeu les cintes enganxant un altre cartronet:Aneu alternant aquest procés, vigilant que les cintes quedin ben alineades les unes amb les altres:Quan arribeu al penúltim cartró, talleu el sobrant de cinta:I enganxeu l'últim rectangle:Obriu l'escala:I comenceu a jugar! Agafeu la primera peça de l'escala i decanteu-la cap al costat on hi ha les cintes, veureu com comença la màgia; un cop es para, feu el mateix però cap a l'altre  costat.  


Es possible que al començament alguna peça s'encalli, feu-li un copet suau. L'escala necessita una mica d'entrenament, com més hi jugueu millor funcionarà.

Si us animeu a fer-la, no dubteu en enviar-me les fotografies a margaridaparedesolle@gmail.com. M'encantarà veure-les i compartir-les al Pinterest d'Agulles de ganxo.

 

Arxivat a:
Agulles de ganxo, ganxet
Participació