Terra de formatges (II)

El formatge de la Vall del Brugent

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 16 de març de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El segon formatge que volem tractar en aquesta minisèrie és el que produeixen l’Eva i el Sergi a Capafonts. Els formatges de la Vall del Brugent són autèntics formatges de pastor. El Sergi cuida un ramat de 170 cabres de raça alpina que pasturen tots els dies per les Muntanyes de Prades i l’Eva s’encarrega de transformar aquesta llet a la formatgeria de petita producció que tenen a Capafonts.
Ja fa cinc anys que n’elaboren, a excepció dels mesos d’hivern, quan s’atura la producció; i reserven la llet per als cabrits. Fan formatge curat de mig quilo, formatge fresc i mató que comercialitzen directament a la formatgeria. El formatge és de coagulació enzimàtica i premsat, de crosta natural. A partir de la setmana ja es comercialitza i al cap del mes es pot considerar curat. També comercialitzen formatge a daus amb oli i romaní. És un gran producte de les Muntanyes de Prades.
Complementen la seva activitat principal amb excursions amb el ramat, visites a la formatgeria i ensenyen a la canalla els secrets de l’elaboració i el funcionament de tot plegat. També han començat a comercialitzar carn de cabrit del seu ramat buscant el valor afegit d’aquest producte, ja que tot el seu bestiar pastura diàriament i s’alimenta de manera natural. És clar que aquesta parella són la imatge moderna i tecnificada de l’ofici de pastor, sense perdre l’estima pel bestiar.
El Sergi i l’Eva diuen que a Capafonts hi ha molt contrast entre la població d’avançada edat i alguna gent jove com ells que volen instal·lar-s’hi i guanyar-s’hi la vida. La filosofa és créixer lentament i fer-ho bé fins on es pugui. Consideren que a Capafonts s’hi viu molt bé tot i que el fet de tenir el ramat és sacrificat. Un exemple que en el medi rural pot haver-hi futur per a la gent jove i emprenedora.

  

Etiquetes dels formatges de La Vall del Brugent: curat, fresc i mató.


Si voleu contactar amb ells, aquí teniu l’enllaç del seu blog .

 

Participació