Un teler de cartró

per Margarida Paredes , 28 de gener de 2014 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Em venia de gust ensenyar a teixir amb els dits als alumnes de l'escola on treballo. Els més grans van ser els primers a provar-ho, i com que se'n sortien prou bé, vaig decidir ampliar l'activitat a tots els cursos de primària. La veritat és que ha estat un èxit, i ara es passen les hores del pati amb la llana entre els dits. Una revolució llanera a l'escola!


Alumnes de l'escola Ramon Bergadà de Constantí teixint a l'hora del pati.


El que més m'agrada és trobar-me els més entremaliats pels passadissos, que em criden d'amagat, per ensenyar-me orgullosos els metres i metres de llana teixida que porten caragolada a les butxaques. Podríem dir que la llana amanseix les feres!


Com que no podien portar tot el dia la mà enredada de llana, em vaig empescar un teler de cartró, una mena de mà artificial, i així ja poden treure's la bata o anar a fer pipí sense problema!

Només necessitarem un cartró, uns quants pals de gelat i cola blanca:


La mida del cartró i el nombre de pals variarà en funció de l'amplada que volem que tingui el teixit.

Podeu folrar el cartró amb paper, quedarà més bonic. Enganxeu els pals amb cola blanca i llestos!Us recomano una llana gruixuda. Passeu-la de manera intercalada per cada pal:Llavors torneu a fer el mateix però cap a l'altra direcció, de manera que tots els pals quedin embolcallats de llana per davant i per darrere:Feu un nus fluix, simplement per assegurar la llana i evitar que es desfaci quan comenceu a teixir:Ja tindreu la trama preparada; a partir d'ara només caldrà que passeu la llana d'un costat a l'altre, sempre pel davant:Un cop arribat aquest punt, és hora de començar a teixir. Haureu de tenir dues bagues a cada pal (una anella i una que només cobreix els pals). Agafeu l'anella que hi ha a sota i traieu-lo del pal fent-lo passar per sobre de la llana que hi ha al damunt:De manera que ara tindreu una baga a cada pal:Torneu a passar la llana per damunt de tots els bastonets, ara cap a l'altra direcció i passant només pel davant (si el voleu és un teixit tubular, en aquest cas passeu-la pel darrere també).I torneu a repetir l'operació, la baga de sota surt del pal passant per damunt de la baga superior; un cop fets tots els punts, passeu la llana cap a l'altre costat i així successivament:De mica en mica us anirà sortint un teixit per darrere:És una manera molt senzilla i entretinguda de teixir. Un cop obtingueu la mida desitjada, talleu un pam de llana, aneu traient cada baga del seu pal i passeu-hi la llana a través; quan tingueu tots els anells dins el fil de llana, estireu i remateu. Depenent de la mida del cartró i del nombre de pals que hi tingueu, us sortirà un teixit pla i més o menys ample. La llargada ja dependrà de les vostres ganes de treballar.Teixir amb els meus alumnes està sent una experiència molt agradable. Ells n'estan encantats i jo encara més. Hi ha estudis que confirmen que teixir incrementa les habilitats matemàtiques i lectores dels més petits, i no m'estranya gens: és evident que és un treballl d'atenció, concentració i coordinació, que a més a més els motiva i diverteix. Què més volem?

Alumnes de l'escola Ramon Bergadà de Constantí teixint amb el teler a classe.

La nostra idea és folrar un arbre del pati amb tots els trossets, però amb el teler de cartró podeu teixir bufandes, colls o simplement una bosseta. És important que el seu teixit tingui una utilitat, així la seva feina tindrà un objectiu i ells se'n sentiran ben orgullosos. 

Si us animeu a fer-ho, no dubteu a enviar-me fotografies a margaridaparedesolle@gmail.com. Estaré encantada de compartir-les a la carpeta del Pinterest «Lectors de l'agulles de ganxo»

 

Arxivat a:
Agulles de ganxo, ganxet
Participació