Les últimes ampolles de Plim

La mítica beguda reusenca ja no sortirà més al mercat amb el seu nom per un problema legal entre el propietari de la marca i el fabricant

per Guillem RS / Laia Solanellas , Reus, 8 de gener de 2014 a les 12:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'antic i el nou del Plim, aquest últim elimina el logotip de l'ampolla. Foto: Laia Solanellas.

«A mi, Plim». Qui, sent de Reus, no ha sentit aquesta frase? Va ser l'eslògan que va fer coneguda arreu de Catalunya aquesta peculiar beguda made in Reus. Ara, després de més de mig segle d'existència els reusencs ja no podran tornar a dir aquesta frase i assenyalar el producte, ja que el fabricant de refrescos Sanmy, el seu actual distribuidor, ha eliminat el nom original per deixar-hi només 'Fantasía de frutas', l'afegitó que va ajudar a fer famosa la beguda reusenca. 


Els amants d'aquesta beguda o els col·leccionistes hauran d'afanyar-se a comprar les darreres ampolles amb el logotip ple de color i la peculiar tipografia que han fet inconfusible el Plim. De fet, fa pocs anys Sanmy ja va eliminar el format d'ampolla de 33 centilitres que es podia trobar a les botigues després del canvi del vidre al plàstic, per aplicar-ne un de mig litre. Tot i que en algunes botigues de la ciutat encara s'hi poden trobar les ampolles amb l'etiqueta antiga, en alguns supermercats ja es troba la nova etiqueta, que no ha passat desapercebuda ni pels clients ni per les mateixes caixeres. En declaracions a ReusDiari.cat, la caixera del Bon Veí de la plaça del Velodròm ha explicat que molta gent els havia preguntat pel canvi de marca i que des del dia 2 de gener que tenen aquesta nova etiqueta. «Té el mateix gust, diuen», ha explicat. I fins i tot ha assegurat que des de començament d'any fins ara «ningú no ens n'ha tornat cap». Ara bé, no tot són males notícies: amb el canvi, el que abans es coneixia com a Fantasía de Frutas - Fantasía de Frutas ara és Fantasía de Frutas - Fantasia de Fruites, també en català. 

A la nova etiqueta s'hi pot llegir «Fantasia de Fruites» davant i «Fantasia de Frutas» darrera, i a sota, per no perdre l'origen, un clar «original de Reus». Aquesta frase serà la que evitarà que la beguda, feta servir en diversos combinats, perdi la seva arrel ganxeta. A l'etiqueta s'hi poden llegir, més o menys, els mateixos productes, tot i que en el nou envàs també hi figura que incorpora sacarina sòdica i benzoat de sodi, dos ingredients que en l'anterior etiqueta no hi sortien. L'empresa que ara distribueix el nou Plim és Sanmy, que en un primer moment no ha volgut donar explicacions sobre aquest canvi de nom que ja ha generat a la xarxa alguns comentaris.


El seu propietari, Matías Olesti, ha explicat a ReusDiari.cat que ell ha trencat relacions amb aquesta empresa per falta de pagament del cànon que s'havia acordat. Ell es va quedar la marca després de posar-la en venda i va cedir a aquesta empresa la recepta per tal d'aconseguir mantenir la distribució; ara, però, Sanmy ha tirat pel dret i després de deixar de pagar el que s'havia acordat ha posat al mercat un producte «semblant».

Olesti, que s'ha assabentat de la notícia amb la trucada de ReusDiari.cat, ha assegurat que després d'anar a buscar una ampolla en un supermecat, seguirà endavant amb la demanda que va iniciar ja per culpa de l'impagament. Des del mes de novembre que havia vençut el temps de marge que Olesti havia donat a l'empresa de Terrassa per deixar de distribuir la marca amb el Plim a l'etiqueta. Caldrà veure com acaba aquesta història. Però el reusenc ho té clar: «No saben que ara això serà el meu esport, per tradició i per sentimentalisme lluitaré pel Plim i per Reus». Olestí vol que es segueixi venent el Plim i per això ja fa temps, quan va començar a tenir problemes amb Samny, va inciar la cerca d'una fabricadora nova per no perdre la beguda reusenca.


Després de la publicació d'aquesta notícia, Sanmy s'ha posat en contacte amb ReusDiari.cat per explicar que la beguda «fins el mes de novembre s'envasava sota la marca Plim i a partir d'aquest mes es van acabar els drets de comercialització de la marca Plim degut a una desavinença amb el propietari de la marca, per la qual cosa Sanmy com fabricant de begudes des de fa més de 100 anys a Catalunya no ha volgut que es perdés aquesta beguda i ha decidit  continuar comercialitzant la beguda típica de Reus sota la seva pròpia marca».

L'Ajuntament de Reus, posa fil a l'agulla

Segons han explicat fonts municipals a aquest diari, després de la publicació d'aquesta notícia el regidor d'Empresa i Ocupació de la ciutat, Marc Arza, s'ha posat en contacte amb el propietari de la marca Plim per tal de conèixer de primera mà els motius de l'encontre amb l'empresa fabricant i poder ajudar en la solució del conflicte.

Una beguda 100% ‘made in’ Reus

Fundada el 1858 pel reusenc Joan Gili i Boloix, l’empresa S. A. Gili va ser una de les deganes del sector de fabricants de refrescos de la ciutat, que va ser una de les mes longeves tant de Reus com del Camp de Tarragona. Però no va ser fins al cap de setanta anys que l’empresa, que va passar per diverses generacions de la família, va començar a elaborar un dels productes més genuïns: el Plim.

Elaborat amb aigua, glucosa, caramel, essència de fruites, cítrics, àcid carbònic i sacarina, aquesta beguda refrescant té un cert regust de xarop casolà i es va presentar com una fantasia de fruites. El 1995, S. A. Gili va ampliar la tradicional fantasia de fruites a una àmplia gama de sabors (vuit), des de cafè al bitter sense alcohol, passant per la tònica, la cola, la taronja, la llimona… Aquesta gamma es va deixar de produir per la competència d’altres marques consolidades. 

Segons expliquen, quan els químics i els directius es van reunir per triar el nom, un dels responsables va preguntar a un altre quin nom li semblava millor, i aquest va respondre: «A mi, Plim.» I des de llavors aquesta beguda 100% reusenca va gaudir d’una gran acceptació entre els consumidors.

 

Arxivat a:
Societat, Plim, Beguda
Participació