Teatre de putxinel·lis a la natura: el congost de Fraguerau al Montsant

per Domènec Ribes, 14 de desembre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Tormos del congost de Fraguerau: lo Camell. Foto: Domènec Ribes.


Un bisbe, un formatge, tres jurats, una cadireta… Podrien ser els personatges d’un teatre de putxinel·lis que veiem amb els ulls menuts d’un infant. En aquest cas, però, estem en plena natura i els personatges gegantins que veiem no són altres que penyals (tormos en el parlar local) de roca conglomerada.

Es tracta d’unes grans roques que anem trobant resseguint el congost de Fraguerau, a la serra de Montsant, i que la imaginació popular ha batejat amb aquests noms tan curiosos (també trobem lo Cap de Mort, lo Buda, la Roca Balladora, los Tres Jurats Petits, lo Bonet…). Aquest congost ens permet accedir a la bellíssima ermita romànica de Sant Bartomeu de Fraguerau des de l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins.

Los Tres Jurats Petits. Foto: Domènec Ribes.

La Cadireta. Foto: Domènec Ribes.


A l’edat mitjana un anacoreta anomenat fra Guerau va habitar en una balma propera al riu, on ara es troba l’ermita, i va donar nom al congost. Les Cadolles Fondes marquen l’inici del camí pel congost; es tracta d’unes basses esculpides a la roca que ha modelat l’acció de l’aigua i que s’albiren des d’un mirador.

El riu de Montsant ha anat excavant aquest congost entre les serres de la Llena i de Montsant, i ha creat un paisatge d’una enorme bellesa. És un indret molt feréstec on podreu copsar el Montsant més verge.

Lo Cap de Mort. Foto: Domènec Ribes.

Ermita de Sant Bartomeu de Fraguerau. Foto: Domènec Ribes.

Balma murada per guardar bestiar al congost de Fraguerau. Foto: Domènec Ribes.

Algunes balmes estan construïdes en llocs inversemblants. Foto: Domènec Ribes.

Escut d'Escaladei i any a l'ermita de Sant Bartomeu. Foto: Domènec Ribes.

Formes capricioses als tormos del congost de Fraguerau. Foto: Domènec Ribes. 

Per a més informació:
Web: Panorama.cat
Blog: Fotografia panoràmica virtual
Twitter:
Facebook: Panorama.cat
Youtube: Panorama.cat
Flickr: Panorama.cat

 

Participació