Els ratpenats

per Màrius Domingo, 30 de novembre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Pipistrel·la comuna (‘Pipistrellus pipistrellus’). Foto: Màrius Domingo.

L’any passat es va publicar, a l’editorial Brau, la guia de camp de ratpenats de Catalunya més completa. A casa nostra, s’han localitzat ni més ni menys que trenta espècies de ratpenats. Al Camp, el nom popular d’aquests fascinats animals és ratapatxec, i a altres comarques s’anomenen muricecs, ratapinyades i molts altres noms.


El cas és que la seva existència és coneguda de tothom. Fins i tot alguns aspectes de la seva biologia, com ara l’ecolocació —una mena de radar—, són sabuts per la majoria de la gent. Però poques persones podrien dir més d’un nom d’espècie d’un d’ells o, fins i tot, quasi ningú no és capaç de reconèixer-ne un ni encara que el tingui a les mans.

De fet, no és tan difícil, si no pretenem de ser tan experts com el Carles i el Xavier, autors de la guia. Bàsicament, el més corrent amb diferència és la pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus). I, si en veiem un de més gran, molt probablement serà un ratpenat de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum) o un ratpenat dels graners (Eptesicus serotinus).


Pipistrel·la comuna (‘Pipistrellus pipistrellus’). Foto: Màrius Domingo.

Bé, com que en realitat sí que és una feina difícil, intentar de conèixer-los tots, de moment ja en tenim prou. Ara, sí que us volem fer un parell d’advertències clares. Primer, totes les espècies estan absolutament protegides per la llei; per tant, a banda que sol ser difícil de matar-los, ens abstindrem d’intentar ni tan sols capturar-los vius: cal un permís especial. I segon, però no menys important, cal saber que la majoria de les espècies poden ser portadores de la ràbia, una malaltia que es considera desapareguda a Europa en animals domèstics i persones, però no pas en alguns animals salvatges, com ara els nostres ratpenats; per tant, si en trobeu algun, millor que no el toqueu. Una mossegada, per petit i inofensiu que sigui l’animal, pot portar conseqüències greus.


Caixa-refugi per a ratpenats. Foto: Màrius Domingo.

Ara, això sí, si els voleu ajudar —són animals molt beneficiosos— és fàcil de fabricar i col·locar caixes-refugi, que segur que seran utilitzades per poc que triem bé el lloc on les instal·lem.


Per a més informació:

— FLAQUER, Carles, i PUIG, Xavier. Els ratpenats de Catalunya. Guia de camp. Amb il·lustracions de Toni Llobet. Brau - Museu de Granollers: Figueres, 2013.

Àrea de recerca en quiròpters del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

— Ca la Gallineta, el blog de Màrius Domingo.

 

Participació