La DOP Siurana igualarà la producció de l'última campanya

En aquesta campanya es preveu produir unes 4.300 tones d'oli | Els productors presenten els seus olis a la Fira de l'Oli de Reus

per Redacció, 23 de novembre de 2013 a les 15:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cartell i productes de degustació en la 17ena Fira de l'Oli de Reus. Foto: ReusDiari.cat.

Malgrat que fa un parell de mesos la DOP Siurana preveia una producció d’oli un 20% superior a la darrera campanya, les pluges tardanes que no han arribat fins als últims dies faran que, finalment, les xifres siguin similars a l’any passat, prop de les 4.300 tones. Els productors s’esforcen a poder envasar i distribuir ells mateixos l’oli per obtenir la major part del benefici. De moment la DOP Siurana envasa un 60% de la producció. També continua mantenint-se la qualitat amb un 90% de l’oli produït qualificat amb la pròpia normativa d’excel·lència de la DOP. Una vintena de productors participen aquest dissabte a la fira de l’oli de Reus i ho faran també el proper cap de setmana a Tarragona.


Com ha explicat el president del Consell Regulador de la DOP Siurana, Francesc Prats, finalment les previsions d’augment de la collita no es compliran a causa de la pluja, que ha arribat tard. La producció d’oli es mantindrà amb xifres de la darrera campanya, unes 4.300 tones. «No ens preocupa tant la quantitat que poguem arribar a fer, sinó la quantitat en envasat amb què podem arribar al consumidor», ha destacat Prats. Com ha remarcat el president de la DOP Siurana, el benefici del sector està en l’embotellament propi. «Si l’envasament no es fa al sector productor, el benefici passa a altres mans», ha assegurat. En una campanya normal, la DOP Siurana pot envasar i distribuir un 60% de la seva producció, una xifra en què es treballa per fer-la créixer perquè els beneficis repercuteixin directament en el productor. En canvi, si la collita és molt gran en quantitat, aquest percentatge encara disminueix més. Prats ha posat d’exemple la DO Mallorca, en què el 100% de l’oli és envasat i distribuït pels productors i tot el benefici és per a ells mateixos.

Els visitants han omplert la plaça de la Llibertat de Reus, on se celebra aquest dissabte la 17a Fira de l'Oli. Foto: ReusDiari.cat.

Qualitat i vendes

Pel que fa a la qualitat dels olis de la DOP Siurana es manté de nou una excel·lent qualitat. Més del 90% dels olis han estat qualificats amb les normes que s’autoimposa el Consell Regulador. El destacat reconeixement dels olis Siurana són el millor esquer per omplir la Fira de l’Oli de Reus, que s’ha omplert de gom a gom des de primera hora del matí. Es preveu vendre a Reus aquest dissabte, igual que el proper cap de setmana a Tarragona, uns 20.000 litres d’oli. «Les fires no ens serveixen per vendre tot l’oli malgrat que comporten un esforç important; les continuaren fent perquè són imprescindibles per tenir contacte amb el consumidor. És una oportunitat per al productor i per al consumidor», ha destacat Prats. Com reconeix el president de la DOP Siurana, ni amb tota la producció de les denominacions d’origen catalanes no es pot abastir el consum d’oli a Catalunya, per la qual cosa encara s’importa entre 60.000 i 70.000 tones d’oli cada any. En canvi, l’exportació d’olis catalans a la resta d’Espanya és només destacada al País Basc. Tot i això, les xifres d’exportació internacional van creixent a poc a poc. De moment s’exporta entre un 10% i un 12% d’oli català, sobretot a l’Àsia, Rússia, els Estat Units i el Canadà i també a alguns països de la Unió Europea.


Un venedor mostra una garrafa d'oli a una clienta 17a Fira de l'Oli de Reus. Foto: ReusDiari.cat. 

Defensa a l’ús d’oli embotellat als restaurants

El president del Consell Regulador de la DOP Siurana ha volgut insistir en el beneficis que els restauradors i l’hostaleria hagi de canviar les setrilleres que es poden reomplir per envasos precintats i etiquetats amb la informació de l’oli que es consumeix a l’establiment. «És beneficiós perquè el consumidor sàpiga què consumeix, i perquè es millora la conservació del producte», ha defensat. «Els restauradors i els productors d’oli ens donarem prestigi mútuament», ha destacat. 

 

Participació