Les gavines i els gavians

per Redacció, 2 de novembre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Gavina vulgar amb anella de color llegible a distància. Foto: Màrius Domingo. 

Encara som a la tardor, però la migració ja s’ha acabat. Ara hi ha entre nosaltres el gruix dels ocells que resten amb nosaltres a l’hivern, és a dir, els hivernals. Alhora, han marxat els humans que només s’estan a les costes del Camp de Tarragona a l’estiu procedents del centre i el nord d’Europa, bàsicament. Això vol dir que les platges s’han quedat molt més tranquil·les.


Combinant aquest dos factors —ocells hivernals i platja tranquil·la—, de seguida tenim clar quin grup d’ocells pot ser el protagonista de les nostres observacions aquests dies: les gavines i els gavians.

Gavina vulgar (‘Croicocephalus ridibundus’) Foto: Màrius Domingo. 


En general, podem dir que les gavines són els ocells de la família dels laridae de mida petita o mitjana; principalment, al Camp, la gavina vulgar i la capnegra. I els gavians són del mateix grup, els laridae, però de mida clarament gran; al Camp, els principals són el gavià argentat i el gavià fosc. Entremig hi ha la gavina corsa, la mida de la qual és clarament situada entre els dos grups.

Gavines capnegres (‘Larus melanocephalus’). Foto: Màrius Domingo. 


Totes aquestes cinc espècies són fàcils d’observar a les costes del Camp de Tarragona a l’hivern, ja que hi són freqüents. La gavina capnegra (Larus melanocephalus), per exemple, té a Cambrils a l’hivern una part molt important del total de la població mundial.

Gavià argentat (‘Larus michahellis’). Foto: Màrius Domingo.  

Hi ha unes quantes espècies més molt més rares, com ara la gavineta de tres dits, la gavina menuda o la gavina cendrosa; molt menys corrents. I també n’hi ha de rares o accidentals, com el gavinot polar, el gavià argentat de potes roses o la gavina de Bonaparte.

Gavià fosc (‘Larus fuscus’). Foto: Màrius Domingo.  

El món de les gavines és un dels més estudiats i coneguts d’entre els ocells, i hi ha ornitòlegs que s’hi dediquen quasi exclusivament. I hi ha gent que es dedica a observar els grups per localitzar i llegir anelles de colors o intentar de descobrir alguna raresa. Possiblement el fet que es deixin veure més de prop que altres ocells hi ajuda.

Gavineta de tres dits (‘Rissa tridactyla’). Foto: Màrius Domingo. 

Us enllacem blogs i webs on podeu trobar molta més informació:
Gavines a Catalunya
Ocells del Camp  


Per a més informació

Ca la Gallineta, el blog de Màrius Domingo

 

Participació