Un tast de Priorat

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 19 d'octubre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Coster de vinya vella amb la Vilella Baixa al fons. Foto: RLM.  

Ens agradarà més o menys, però el vi que s’elabora a la DOQ Priorat és únic. El caràcter que mostren aquests vins arreu fa que se’ls diferenciï amb claredat. Són vins amb molta estructura, amb un alt grau alcohòlic, amb molta concentració de tanins i matèria colorant. Transmeten molt bé el terrer d’aquesta zona tant peculiar de Catalunya: el sòl de llicorella fa que siguin vinyes amb molt poca producció de raïm per cep, aquest sòl pedregós fa que no s’hi retingui l’aigua i per això es produeix un raïm amb tanta concentració de sucre i altres elements que a l’hora de vinificar donaran aquestes característiques tan peculiars. Una característica del Priorat és la seva mida: és una comarca relativament petita i poc habitada —fins fa poc era l’única comarca de Catalunya on no hi havia cap semàfor. Això fa que s’hi respiri un ambient especial, amb el Montsant omnipresent.


El terreny de llicorella, la principal característica del Priorat. Foto: cedida.

Aquest any la collita ha estat d’una qualitat excel·lent, les temperatures suaus del final de l’estiu, juntament amb el retard en el cicle vegetatiu de la vinya, han fet que la maduració del raïm sigui òptima; per contra, en algunes zones hi ha hagut un descens de la producció en relació amb la de l’any passat.


Actualment al Priorat s’exporta una percentatge important de vi; això fa que els cellers, tot i el context en què ens trobem, facin viable la seva activitat. Una altra activitat que últimament està dinamitzant el Priorat és l’enoturisme. És una comarca on pots combinar l’excursionisme per la serra de Montsant o Siurana amb visites i tastos de vi en diferents cellers; i el fet que geogràficament estigui a prop de la costa li dóna un atractiu més. S’ha de fer molta feina en aquesta direcció i també en protegir el territori i el paisatge de les greus agressions que hi ha previstes, com és el cas de la línia de molt alta tensió per volen fer passar per la comarca. Hem d’estar atents! 

 

Participació