El pa

per Ferran Plana i Enric Sabaté , 21 de setembre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Ens trobem amb el Joan Cabré per parlar del passat, del present i sobretot del futur del món del pa. El Joan és la cinquena generació de forners i ens comenta que en els últims temps hi ha molta competència perquè tothom ven pa: benzineres, quioscos, grans superfícies, etc. El producte congelat fa molt mal i, encara que sigui pa de baixa qualitat, això treu molta quota de mercat. A part, el consum de pa està baixant, o almenys s’estan canviant una sèrie d’hàbits que fins fa poc semblaven inamovibles. Tots aquests factors fan que s’hagi de reinventar una mica la feina que fan els forns tradicionals de tota la vida. Per això el Joan està ampliant tot el ventall pel que fa a diferents tipus de pa.


«Al consumidor li costa valorar segons quines varietats de pa amb matèries primeres de més qualitat»

Al forn actualment el que més s’elabora és el pa blanc en tots els seus formats, però també es fa el pa d’aigua, el pa de vidre (molt recomanable per al pa amb tomaca), l’integral, el pa sense sal, les xapates, el pa d’espelta (més digerible), el de sègol, etc. Són molts tipus diferents de pa per adaptar-se a un consumidor normalment jove que té més sensibilitat en la qualitat alimentària.


«Els forners ens hauríem d’espavilar per educar en el consum del pa»

A part d’això, ja fa un temps que es va dur a terme la iniciativa de la indicació geogràfica protegida (IPG) del pa de pagès català, que ha tingut una notable acceptació.


«El preu del blat canvia molt, però a Catalunya tenim bones farineres»

El Joan també ens comenta que hi ha molta especulació en les matèries primeres i que això fa que de vegades sigui complicat obtenir un bon marge comercial.

 

 

«El pa no engreixa, el que engreixa és el que hi posem a dins» 

Finalment, també ens comenta que vol fer una espècie de maridatges de pa per a segons quins àpats o plats, que sigui un element important en l’àpat com poden ser el vi o l’oli.

 

Participació